SDP obećava povećati mirovine najugroženijima i onima s najviše staža!

Jasmina Grgurić
3. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Pripremu za nadolazeće parlamentarne izbore SDP je već počeo. U svom predizbornom programu obećavaju “sve i svašta”, među ostalim i postupno povećanje minimalne plaće na 4.000 kuna neto. No, tu su i dobre vijesti za umirovljenike s punim radnim stažom. Njihova bi mirovina, otkrivaju iz stranke, trebala iznositi najmanje 75 posto udjela u prosječnoj hrvatskoj plaći.

branko grcic

Foto: Branko Grčić | Youtube screenshot

Novi izborni program SDP-a uskoro bi trebao izaći u javnost, ali već sada su poznata neka obećanja stranke koja je po prvi put prema nekim anketama u mandatu ove Vlade preuzela vodstvo kada je o preferencijama birača riječ. Dobar dio tih birača čini i više od milijun umirovljenika pa ni njih, kao ni radnike na minimalcu, u svojim obećanjima nisu zaobišli.

Udio mirovine od 75 posto u prosječnoj plaći

“Povećati ćemo i minimalnu plaću na 4.000 kuna neto u idućih par godina, što je otprilike 60% prosječne plaće, te ćemo vratiti fiskalne olakšice za poduzetnike, koje je HDZ-ova vlada ukinula, a kako ne bi ugrozili njihov opstanak. U sljedeću kampanju idemo i s jasnom porukom da je položaj više od milijun naših umirovljenika neodrživ. Uz redovito usklađivanje, mirovine moraju rasti kako bi se održao i s vremenom povećao njihov odnos prema prosječnoj plaći. Sadašnjih 37% je sramotno malo. Prioritet u povećanju mirovina imati će socijalno najugroženiji i umirovljenici koji su radničke mirovine stekli tako što su ostvarili puni radni staž. Udjel njihovih mirovina u prosječnoj plaći mora biti najmanje 75 posto” – rekao je za Večernji list Branko Grčić.

Naime, Grčić kao predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a s političkim tajnikom Davorkom Vidovićem, potpredsjednikom stranke Rajkom Ostojićem i donedavnim povjerenikom u EU Nevenom Mimicom radi na završnoj verziji programa stranke.

Minimalna plaća porasla je za 250 kuna te od 1. siječnja 2020. iznosi 3.250 kuna. Vlada je minimalac povećala za isti iznos i od 1. siječnja 2019. pa je on rastao ukupno 500 kuna u godinu dana.

Analizirali smo malo tko su ti socijalno najugroženiji umirovljenici, kao i oni s “punim stažom” te kako se njihove mirovine kreću sada.

Najniže, obiteljske i invalidske mirovine

Umirovljenicima u Novoj prosječna mirovina 750 kuna manja od minimalca!

Prosječna mirovina u siječnju iznosi 2.507 kuna, što je oko 38 posto udjela u prosječnoj plaći koja je za studeni prema Državnom zavodu za statistiku bila 6.536 kuna. Kada je riječ o udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje prikazuje samo podatak bez inozemnih mirovina. Naime, bez mirovina koje isplaćujemo u inozemstvo, prosječna mirovina iznosi 2.806 kuna, što je 42,94 posto udjela prosječne plaće.

Grčićevi “socijalno najugroženiji umirovljenici” svakako su oni s najnižim mirovinama. Takvih je više od 250 tisuća, a njihova prosječna primanja su svega 1.675 kuna. Za njima previše ne zaostaju ni korisnici obiteljskih mirovina, njih oko 220 tisuća s oko 2.000 kuna prosječne mirovine, koliko imaju i korisnici invalidskih mirovina, njih više od sto tisuća. Ukupno je riječ o više od pola milijuna umirovljenika.

Starosne i ukupne mirovine za 40 i više godina staža

SDP navodi i da umirovljenici koji su radničke mirovine stekli tako što su ostvarili “puni radni staž” trebaju imati udjel mirovine u prosječnoj plaći od najmanje 75 posto.

Prosječna mirovina u posljednjih godinu dana porasla 102 kune!

Prema najnovijim podacima HZMO-a, prosječna starosna mirovina za osobe sa 40 i više godina staža je 3.826 kuna. Nju prima oko sto tisuća umirovljenika i ona iznosi oko 59 posto udjela u prosječnoj plaći. No, bez inozemnih mirovina njezin se udio penje na 70 posto prosječne plaće, jer ona iznosi 4.638 kuna za prosječne 42 godine radnog staža.

Oko 194 tisuće umirovljenika ukupno prima neku od mirovina sa 40 i više godina staža. Ona je nešto manja od starosne za jednak broj godina rada te iznosi 3.509 kuna u prosjeku, odnosno 4.114 kuna bez međunarodnih ugovora, što je 62 posto udjela u prosječnoj plaći.

Inače, 75 posto udjela u prosječnoj plaći iznosi 4.902 kune.

SDP obećava povećati mirovine najugroženijima i onima s najviše staža!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap