Savez dijabetičara zgrožen: HZZO smanjuje broj trakica za mjerenje šećera!

Jasmina Grgurić Zanze
26. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima više od 300.000 osoba kojima je dijagnosticirana šećerna bolest. Među njima su i brojne starije osobe koje su s dijabetesom u puno većem riziku od razvoja popratnih kardiovaskularnih bolesti te moždanog i srčanog udara. Prevencija i redovno mjerenje razine šećera u krvi od iznimne su važnosti za očuvanje zdravlja i života, no unatoč tomu HZZO sada smanjuje broj trakica. Kako će ih umirovljenici sami kupovati od malenih mirovina?

Ilustracija: Pixabay

Hrvatski savez dijabetičkih udruga zaprepašten je odlukom HZZO-a, koja treba stupiti na snagu 5. lipnja, da se osobama sa šećernom bolešću tipa 2 smanjuje broj trakica za mjerenje šećera sa 100 na 50 komada godišnje.

“Zaprepašteni smo i veoma razočarani zbog najnovije odluke HZZO-a, koja treba stupiti na snagu 5. lipnja, prema kojoj se osobama sa šećernom bolešću tipa 2, a koje su na terapiji tabletama ili su na drugoj neinzulinskoj supkutanoj terapiji, smanjuje ionako već mali broj trakica za mjerenje šećera u krvi, sa 100 na 50 komada godišnje, što je 0.9 trakica tjedno” – upozoravaju iz Saveza.

Traže da se takva odluka preispita te da se zadrži dosadašnji broj trakica za mjerenje šećera u krvi, a koji također nije dostatan za redovnu samokontrolu.

dijabetes
Umirovljenici ogorčeni: Neki lijekovi za dijabetes poskupjeli preko 100 posto

“Tom odlukom HZZO-a dodatno se smanjuje ionako otežana mogućnost održavanja uredne glikemije u teškom vremenu pandemije, kada je osobama sa šećernom bolešću smanjena mogućnost redovitih pregleda kod dijabetologa i/ili liječnika obiteljske medicine, kao i redovitih mjerenja šećera u krvi u njihovim udrugama” – ističe u priopćenju predsjednica Saveza, Zrinka Mach.

Smatraju da manji broj trakica vodi k povećanom broju akutnih i kroničnih komplikacija, što može  dovesti do učestalih hospitalizacija, sve većeg gubitka kvalitete života i, nažalost, prerane smrti. Sve će to povećati broj hospitalizacija, upozoravaju, te opteretiti ionako već preopterećeni zdravstveni sustav.

Savez smatra da će odluka najviše opteretiti upravo starije bolesnike. Naime, svaki trošak kupovanja trakica za mjerenje šećera u krvi starijim osobama će dodatno opteretiti kućni budžet.

Savez dijabetičara zgrožen: HZZO smanjuje broj trakica za mjerenje šećera!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap