S dobrom mirovinom obilazi toplice i ogovara snahu pa je sin želi strpati u dom

Jasmina Grgurić Zanze
28. studenoga 2017.
Novosti
A- A+

Majku s dobrom mirovinom sin želi strpati u dom. Iako bi to vrlo lako mogao biti stvarni scenarij, riječ je o realnoj i duhovitoj radnji predstave čije su protagonistkinje Vera, Ljuba i Milka koje će se predstaviti na Danima scenske igre 29. studenoga u zagrebačkom domu Medveščak.

Glumice Vera Čolak, Ljuba Vidović i Milka Štajdohar

Da život nakon radnog vijeka nije sinonim za bolest i samoću, a odlazak u dom umirovljenika noćna mora, dokazuju i ove dame; Vera Čolak, Ljuba Vidović i Milka Štajdohar. Osim što osvajaju medalje i pehare na sportskim natjecanjima diljem Hrvatske, pjevaju te izrađuju unikate, svima trima zajednički je glumački talent, potvrđen i prije četiri godine kada se njihova Dramska družina s predstavom „Kolodvor“ predstavila i na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.

Tri prijateljice ujedno čine puni sastav novog kazališnog djela „Na kavici“ uvježbavajući ga za nastup u zagrebačkom domu Medveščak 29. studenoga na već tradicionalnim Danima scenske igre. Razgovor između dvije susjede o odlasku jedne od njih u starački dom i pritisku sina da to što prije učini, uz šaljive dijaloge i zanimljive obrate, okosnica je radnje s kojom će Vera, Ljuba i Milka na tamošnjoj pozornici braniti scenske boje sisačkog Doma za starije i nemoćne osobe.

Zašto samo sjediti?

“Glumim cijeli život pa iskustva imam, a sudjelovala sam 25 godina i u radu zbora i folklora. Sve mi to pomalo ide, a predstave u kojima sam nastupala bilo bi teško prebrojati. U domu sam smještena više od sedam godina i ovo je jedan od načina da natjeram mozak da radi. Zašto bih samo sjedila u sobi kada ima toliko toga? Kroz probe se i družimo, nekada malo i posvađamo, ali uglavnom se izvrsno zabavljamo” – kaže Vera Čolak, u predstavi sin koji majku silom želi „strpati“ u dom i od nje izvući novce.

Ljubi Vidović, na sceni majci koja obilazi toplice, ništa ne radi i ogovara snahu, umirovljenički dani bez pjesme, plesa i veselja posve su nezamislivi.

“Jednostavno sam društveni tip, ovdje sam 11 godina i bolest sam pobijedila zahvaljujući ovakvom stavu. Gotovo da nema doma u Hrvatskoj gdje se nismo predstavili. U novoj predstavi glumim umirovljenicu s visokom penzijom stečenom 30-godišnjim radom u Njemačkoj, s čim se mogu poistovjetiti jer sam i sama dio radnog vijeka tamo provela” – kaže Ljubica.

Na kazališnoj kavici je sa svojom domskom susjedom sasvim suprotna karaktera, Milkom Štajdohar.

Uspješne u svemu

“Naš razgovor u predstavi zapravo je rasprava o različitom načinu života. Dok ja kuham, perem, čuvam unuke i stalno nešto radim, ona obilazi toplice i uživa, no ja joj ne zavidim, već ju na kraju cijele priče i žalim bez obzira što ima visoku mirovinu. Mnogi zapleti u priči su istiniti” – kaže Milka, već četiri godine uključena u sve moguće aktivnosti; glumu, pjevanje i ručni rad.

Tko u dom dođe vlastitom voljom, a ne zbog pritiska te se i prije volio družiti njemu će biti super, poručuju, dok će ovi drugi biti nezadovoljni. Tri glumice druže se i privatno, vježbaju po sobama i kavama, a vitalnost održavaju pikadom i kuglanjem u čemu, kako same kažu, „rasturaju“ i na međudomskim natjecanjima.

“Kroz našu dramsko-recitatorsku skupinu prošlo je mnogo korisnika, a količina interesa se mijenja s vremenom. Mnogi dođu pokušati, u čemu ih podržimo, ali vide da to nije za njih, međutim najuporniji ipak ostanu. Neki sami pišu tekstove, pjesme i prozu i vrlo su uspješni, a trenutno brojimo desetak članova. Novu predstavu postavili smo prije nekoliko mjeseci, vježbamo aktivno, već smo je dvaput odigrali i reakcije publike su izvrsne pri čemu je najmanje izostalo smijeha. Na Danima scenske igre čeka nas jaka konkurencija, no mi smo spremne” – zaključuje njihova voditeljica Vanja Podgoršek.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap