Rusi registrirali prvo cjepivo protiv korone, WHO poziva na oprez

Jasmina Grgurić
11. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Pandemija koronavirusa i dalje traje, a po svemu sudeći drugi val čeka nas na jesen. Znanstvenici upozoravaju da je cjepivo jedino trajno rješenje protiv virusa koji je u samo nekoliko mjeseci pokosio na stotine tisuća života, uglavnom starijih osoba. A da su cjepivo već stvorili objavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin. Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija poziva na oprez.

Vladimir Putin Foto: Pixabay

Od novog koronavirusa umrlo je dosad diljem svijeta gotovo 740.000 ljudi, najviše starijih osoba. U iščekivanju novog vala na jesen, jedino trajno rješenje za suzbijanje pandemije je cjepivo. Da je prvo cjepivo na svijetu protiv Covida-19 već registirano objavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, kazavši da je njime već cijepio vlastitu kćer.

Putin je informaciju objavio na sastanku s članovima ruske vlade, prenosi ruska novinska agencija Tass.

“Koliko ja znam, jutros je registrirano prvo cjepivo protiv koronavirusa na svijetu” – rekao je Putin te dodao kako se nada da će Rusija uskoro početi s masovnom proizvodnjom.

Ipak, cjepivo nije prošlo još sva potrebna klinička istraživanja, no predsjednik tvrdi da je već sada dovoljno učinkovito.

Jedna od Putinovih kćeri koja je već primila cjepivo imala je blago povišenu tjelesnu temperaturu kao nuspojavu, no već drugi dan imala je 37°C.

penzic cjepivo

Rezultati naše ankete: Većina starijih se ne želi cijepiti protiv koronavirusa!

Prema izjavama iz ruske vlade, cjepivo će od rujna biti dostupno zdravstvenim radnicima, dok će građanima biti na raspolaganju od siječnja.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija poziva na oprez oko ruskog cjepiva. WHO je nedavno pozvao Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji cjepiva protiv Covida-19, nakon što su objavili da će početi s cijepljenjem stanovništva protiv koronavirusa u listopadu.

“Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je izvanredna novost… Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje cjepivo koje djeluje i cjepiva koje je prošlo sve faze je velika razlika” – rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.