Rusi ipak nešto postigli s prosvjedima: Putin najavio ustupke u mirovinskoj reformi

Jasmina Grgurić Zanze
30. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Krajem srpnja na tisuće Rusa prosvjedovalo je protiv najavljenog povećanja dobne granice za umirovljenje. Prosvjednici su se okupili diljem zemlje te time jasno izrazili svoje negodovanje prema Vladimiru Putinu. Kako bi dobio podršku za provođenje mirovinske reforme, ruski je lider ipak pristao na određene ustupke.

Vladimir Putin Foto: Pixabay

Masovni prosvjedi građana na ulicama Rusije, usmjereni protiv Putinove planirane mirovinske reforme, osim što su Hrvatima očitali lekciju, urodili su donekle i plodom. Naime, ruski predsjednik ponudio je u srijedu određene ustupke koji se prvenstveno tiču podizanja dobne granice za umirovljenje.

Sa 55 godina na 60, umjesto 63

Podsjetimo, tamošnji je parlament odobrio povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 55 na 63 godine za žene te sa 60 na 65 godina za muškarce. Takav prijedlog izazvao je velika nezadovoljstva diljem zemlje, tim više jer se u Rusiji očekuje kako čak 43 posto muškaraca neće uopće doživjeti tu dob. Prema podacima Svjetske banke iz 2016. godine, prosječni je životni vijek muškaraca u Rusiji 66 godina, a žena 77 godina.

U govoru na nacionalnoj televiziji ruski predsjednik sugerirao je da se dobna granica za umirovljenje žena poveća na samo 60 godina, nastojeći tim ustupkom pridobiti potporu građana za planirane izmjene – prenosi Novac.hr.

Ipak, dodao je kako su promjene bolne, ali nužne te kako se Rusija suočava s ozbiljnim demografskim problemima, noseći mirovinski sustav kao financijski teret. Veliki pad nataliteta dogodio se tijekom 90-ih kad je zemlju zahvatila ekonomska i društvena kriza. S druge strane, dobna granica za mirovinu stagnira te se nije pomicala već desetljećima. Naime, gotovo da nema europske zemlje u kojoj žene rade do samo 55 godina, što se planiralo promijeniti još u Sovjetskom savezu, ali nikad nije. Ukoliko ovaj prijedlog prođe, bit će to prvi put u 80 godina da Rusija podiže dob za umirovljenje.

Tisuće Rusa na ulicama protiv povećanja dobne granice za mirovinu

Zaustaviti pad, ali omogućiti i rast mirovina

Krajnje je stoga vrijeme za reformu mirovinskog sustava, naglasio je Putin, jer bi se u protivnom ruski mirovinski sustav mogao naći u golemom problemu, tim više što je broj umirovljenika sve veći. Podsjetio je da se on temelji na međugeneracijskoj solidarnosti i da povećanje broja korisnika, uz istovremeni pad broja uplatitelja, automatski ugrožava sustav uplata i indeksaciju mirovina.

Ruski lider dodao je da će reforma ne samo zaustaviti pad mirovina, nego dovesti do njihova povećanja. Kazao je i kako bi majkama s više djece trebalo omogućiti raniji odlazak u mirovinu.

“Ako žena ima troje djece, trebala bi moći otići u mirovinu tri godine ranije, a ako ih ima četvero, tada četiri godine ranije” – rekao je Putin svoj prijedlog koji će uputiti u parlament.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap