Rodbina je ljutita: Dementna žena prije smrti prepisala svu svoju imovinu na vodoinstalatera

Milan Dalmacija
28. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Jedna je Austrijanka prije svoje smrti darovnicom prepustila svu svoju imovinu vodoinstalateru, a oporukom mu je obećala i ostatak svog bogatstva i to kao jedinom nasljedniku. Njena obitelj je ljutita, jer je nepoznat čovjek dobio više od tri milijuna eura, no pravnici tvrde kako je sve legalno dok nema dokaza o prisili ili prijevari.

Foto: Pixabay

Obitelj jedne preminule starije žene iz Austrije, osim šoka zbog njene smrti, doživjela je novi šok. Naime, dementna je žena cijelo bogatstvo vrijedno, po tvrdnjama njenog nećaka, više od tri milijuna eura prepisala – vodoinstalateru. Prije toga je istog majstora postavila kao osobu za kontakt u slučaju hitne medicinske intervencije, piše Kronen Zeitung.

Jedini nasljednik pored cijele obitelji

Đuka Katrić
Nevjerojatna priča iz Gornjeg Stupnika: Dementni umirovljenik mislio da potpisuje suglasnost za kanalizaciju pa prepisao kuću susjedi

Njen je suprug preminuo 2018. godine, nakon više od 50 godina braka. Za vrijeme svog života vodio je računa o obiteljskim financijama. No, nakon njegove smrti, supruga je ostala sama, jer par nije imao djece. Godinu dana poslije, jedan je vodoinstalater počeo redovito obavljati popravke u njenoj kući u Klosterneuburgu, nedaleko od Beča.

No, očito je izgradila dobar odnos s vodoinstalaterom jer mu je nakon dvije godine darovnicom prepustila oko 3.000 četvornih metara svoje imovine, a ostatak mu je obećala u oporuci, navodeći kako je on jedini nasljednik.

– Nikada ne bih pomislio kako je lako dobiti nasljedstvo, a da nisi dio obitelji. Riječ je o više od tri milijuna eura, požalio se nećak Christian T.

Rodbina ne može učiniti ništa

No, odvjetnik specijaliziran za ostavinska pitanja, Lorenz Kirschner poručio je kako je ovaj postupak legalan sve dok nema kaznenog djela, primjerice prijevare, prisile ili obmane. Dokazati takvo što je sada teško, jer je žena preminula, pa njena rodbina ne može učiniti ništa. Na ruku im ne ide ni njena demencija, jer ta dijagnoza nije uvjet da sud proglasi oporuku nevažećom.

– Da bi ovo bilo valjano, dovoljno je da je pokojnik bio u psihičkom stanju djeteta od 12 do 14 godina, pojasnio je odvjetnik Kirschner.

No, pokojnica je još za života govorila o svojoj sestri i drugoj rodbini, koja je sad ostala bez ičega. Sve je njenom odlukom pripalo vodoinstalateru, pa čak i obiteljske fotografije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap