Povišice mirovina su bajka: “Država mi uzima osam posto za porez i zdravstveno!”

Jasmina Grgurić Zanze
9. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Da se u HDZ-ovim obećanjima o povećanju mirovina za deset posto ne radi o nikakvim povišicama, upozorava nas jedan 73-godišnji umirovljenik. Država mu, naime, od mirovne uzima osam posto za porez i dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje. Što je veća mirovina, kaže, veća su i davanja pa se i državi vraća više novca nazad.

Ilustracija: Rawpixel

Čak osam posto od mirovine država uzima zagrebačkom 73-godišnjem umirovljeniku (podaci poznati redakciji). I ne samo njemu. Ipak, u njegovom konkretnom slučaju računica izgleda tako da od 6.631 kunu mirovine mora platiti oko 4,5 posto poreza, odnosno 303 kune. Uz to, plaća 199 kuna za dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje. Ukupno preko 500 kuna davanja državi!

Mirovina mu je i pod teretom ovrhe u iznosu oko 1.800 kuna, a koju ne plaća posljednjih mjeseci zbog Vladine mjere o obustavi ovrhe na plaće i mirovine. No, od idućeg mjeseca, ukoliko do produljenja ne dođe, mirovina će mu opet biti manja za gotovo trećinu.

Što je povećanje mirovine veće, veća su i davanja državi pa u HDZ-ovim obećanjima od deset posto, kaže, nikakve povišice nema.

“Gospodine ministre Mariću, zar nije jednostavnije izbjeći svađe i zlu krv tako da umjesto prepucavanja o mirovinskoj povišici jednostavno smanjite porez?” – pita ovaj umirovljenik.

Posebno ga ljuti otkidanje od mirovine za zdravstveno osiguranje, koje su umirovljenici plaćali cijeli radni vijek. Većina u nekoliko desetljeća rada nije iskoristila ni manji dio uplaćenih sredstava da bi im se onda u starosti i dalje naplaćivao doprinos.

Dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje ljuti umirovljenike

“Trideset i pet godina plaćao sam, mislim 12,5 posto doprinos za zdravstvo, točnije 420 mjeseci, a na bolovanju sam bio niti sto dana. Višak ne kanite vratiti kao u nekim državama EU? I još ste uveli dopunsko zdravstveno osiguranje koje plaćamo 70 kuna. Umjesto da imamo besplatno dopunsko osiguranje. Mi smo dok smo radili plaćali za nekog drugog. Pa zar i u mirovini moramo plaćati? I sad imate obraza uzimati još gotovo 200 kuna, zar Vas nije sram? ” – dodaje ovaj ogorčeni 73-godišnji umirovljenik.

Za kraj političarima poručuje:

“Molim Vas, nemojte pričati bajke i bacati kosti gladnim umirovljenicima o dizanju mirovina. Radije smanjite poreze i doprinose. I probajte zamisliti kako se osjećaju vaši roditelji u ovim vašim povišicama.”

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap