Rezultati ankete: Umirovljenicima se ne sviđa što rade premijer i predsjednik, ali ipak imaju favorita

Josip Mihaljević
3. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Narikatelj, paž, plameni jazavac, šmrkavac, idi mami… samo su neki od epiteta i poruka koje si proteklih tjedana većim ili manjim intenzitetom upućuju predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Pitali smo umirovljenike kako gledaju na ovaj sukob.

plenkovic

Foto: Youtube screenshot

Nekoliko dana nakon afere ‘Janaf’, predsjednik Zoran Milanović krenuo je sa žestokom retorikom prema ministrima u Vladi, predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, premijeru, ali na meti su mu se našli i drugi kritičari. Tako se redom osvrtao na Daliju Orešković i Marijanu Puljak, Žarka Puhovskog, Radu Borić i druge, da bi mu se fokus na kraju zadržao na onom koji je jedini bio voljan nastaviti komunikaciju – premijeru Andreju Plenkoviću.

Milanović inzistira na tomu da se ne radi o “prepucavanju” nego o ozbiljnom političkom dijalogu, no izrazi poput “plamenog jazavca” i brojnih drugih javnost doista doživljava kao prepucavanje i to na osobnoj razini.

Nakon napada na Markov trg predsjednik Vlade sugerirao je da je Milanović posijao sjeme mržnje još u 2016. godini, a prepirka se nastavila, nekad jačim, nekad slabijim intenzitetom. Najnoviji fokus sukoba je, vjerovali ili ne, polaganje vijenca uoči blagdana Svih svetih koji se vodi na relaciji Ministarstvo obrane – Pantovčak, a dosta često se u priču ubacuju i aktualnija problematika poput epidemiološke situacije, “stožerizacije” Hrvatske i drugih stvari.

Umirovljenici uglavnom ne podržavaju, ali imaju favorita

Umirovljenica o premijeru i predsjedniku: "Meni kao staroj babi od 83 godine smeta njihovo ponašanje"

Prije desetak dana smo putem ankete umirovljenike pitali tko je, ako itko od njih dvojice, u pravu, odnosno kako gledaju na sukob. Odgovorilo je ukupno 1.726 naših čitatelja, a evo što su izabrali.

Najveći dio naših čitatelja ne podržava niti jednog, niti drugog aktera. Taj odabir skupio je pristojnih 805, odnosno 46.64% glasova.

Umirovljenike smo pitali imaju li možda favorita u ovom sukobu, a oni su stali na stranu predsjednika Milanovića. Da je Milanović “bolji” u ovom sukobu misli njih 617 ispitanika (35.75%).

Plenković je skupio dosta manje simpatija, tek 190 ispitanika smatra da je on bolji u ovoj situaciji (11.01%).

Manji dio umirovljenika zapravo i uživa u ovom sukobu. Oni misle da su predsjednik i premijer zabavni i žele da se prepirka nastavi. Taj odgovor odabralo je 114 ispitanika, odnosno 6.60%.

 

Rezultati ankete: Umirovljenicima se ne sviđa što rade premijer i predsjednik, ali ipak imaju favorita
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap