Provjerite što stariji Hrvati misle o uvođenju obveznog vojnog roka

Josip Mihaljević
28. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Naši čitatelji burno su reagirali na rezultate HRejtingove ankete prema kojem se za uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj najviše zalažu stariji od 60 godina, među kojima čak prednjače žene. Evo što kaže naša anketa.

vojska

Foto: Unsplash

Naši čitatelji su poprilično burno reagirali na rezultate HRT-ove ankete ‘HRejting’ o uvođenju obveznog vojnog roka u Hrvatskoj prema kojoj su upravo stariji od 60 godina najveći

umirovljenica
Obvezni vojni rok u Hrvatskoj najviše podržavaju žene starije od 60 godina

zagovornici vraćanja takve obveze mladima. Sudeći po komentarima, stječe se dojam kao da su to shvatili kao osobnu uvredu. Dapače, prema HRT-ovoj anketi najveće zagovornice obveznog vojnog roka su starije žene, a baš su one najburnije reagirale u našim komentarima, pitajući se kakve to majke i bake mogu podržavati obavezni vojni rok.

Odlučili smo napraviti vlastitu anketu kako bi vidjeli što doista stariji misle o vojnom roku. Ispostavlja se da rezultati nisu toliko drugačiji od HRT-ove ankete, ali su ipak nešto balansiraniji. Čitatelje smo pitali zalažu li se za uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj, a ugrubo ih se može podijeliti u dvije kategorije. Od ukupno 1.332 ispitanika, 54,28 posto ih se zalaže za neku vrstu obveznog vojnog roka – za onaj stari u punom trajanju 24,40 posto, a za skraćeni vojni rok 29,88 posto naših čitatelja.

S druge strane, 44,15 posto ispitanika se ne slaže s uvođenjem obveznog vojnog roka. Da vojni rok treba ostati dobrovoljan, kao i sada, smatra 27,78 posto naših čitatelja, a kategorički se bilo kakvom obveznom vojnom roku protivi još 16,37 posto ispitanika.

Čini se da je ovo pitanje o kojem stariji imaju poprilično jasan i izbrušen stav jer ih je samo 1,58 posto odgovorilo da ne zna.

Provjerite što stariji Hrvati misle o uvođenju obveznog vojnog roka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap