Rekordna inflacija u Hrvatskoj od 12,1 posto: Pogledajte što je najviše poskupjelo

Matej Markovinović
15. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u lipnju za 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najviše su porasle cijene goriva, hrane i bezalkoholnih pića.

Foto: Unsplash

Državni zavod za statistiku (DZS), objavio je da su potrošačke cijene u Hrvatskoj u lipnju porasle za 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što označava najvišu stopu inflacije otkada vode te podatke. U odnosu na svibanj, to predstavlja rast od 1,1 posto.

Traži se rješenje

Na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena doživjelo je gorivo, za 20,3 posto, cijena hrane i bezalkoholnih pića “otišla je gore” za 16,9 posto, restorani i hoteli poskupjeli su za 14,6 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 13 posto, a odjeća i obuća za 11,1 posto.

Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva poskupila su za 9,6 posto, rekreacija i kultura za 8 posto te razna dobra i usluge za 7,2 posto. Ako se gleda samo na mjesečnoj razini, najviše su poskupjeli restorani i hoteli te gorivo.

U svakom slučaju, riječ je o poprilično velikom poskupljenju koji će mnogi građani osjetiti. Iz tog se razloga aktivno traži neko rješenje, a jedno je predložio i zastupnik Domovinskog pokreta, Stipo Mlinarić Ćipe, smatrajući da bi Hrvatska vlada, na uzor Srbije, trebala ograničiti cijene osnovnih proizvoda.

Mlinarić: Zašto Vlada ne ograniči cijene proizvoda?

Usporedili smo cijene namirnica iz veljače i sada, evo što je sve poskupilo

“Vlada mora donijeti odluku, da bi ljudi preživjeli jesen i zimu, za osnovne artikle, brašno, ulje, šećer, sve to mi proizvodimo… Zašto Vlada ne ograniči te cijene proizvoda, gdje ne bi došlo do nestašice. Da budu poštene cijene, a ne da netko u ovoj svjetskoj krizi lovi u mutnom i bogati se na tuđoj nesreći”, smatra Mlinarić.

Naime, zastupnik Domovinskog pokreta također se pitao zašto je litra ulja toliko poskupjela, kad je u Slavoniji rodio suncokret kao nikad do sad. Da je poskupilo 30 posto zbog goriva, kaže Mlinarić, ne bi se žalio, no nije mu jasno zašto je ulje prije četiri mjeseca koštalo 10, a sada je 21. kunu, prenosi N1.

Podsjećamo da smo se prošlog mjeseca zaputili u četiri glavna trgovačka lanca u Hrvatskoj te smo usporedili cijene namirnica iz veljače i sada. Već se tada jasno mogao vidjeti trend poskupljenja. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap