Pogledajte cijelu prezentaciju Cjelovite mirovinske reforme ministra Marka Pavića

Josip Mihaljević
29. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić jučer je održao konferenciju za medije povodom objavljivanja prijedloga Cjelovite mirovinske reforme. I dok je dio stručne javnosti i medija već dan ranije saznalo sve informacije o prijedlogu, ovo je bila prilika da se ministra upita o konkretnim učincima reforme.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

 

Konferencija za medije održala se jučer u 16.00 sati u resornom ministarstvu. Trenutačni ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i njegovi stručni suradnici složili su prezentaciju u nekoliko ključnih točaka i pokušali objasniti što ova reforma podrazumijeva. Prema njima, cilj ove reforme jest osiguravanje dugoročne održivosti mirovinskoga sustava i primjerenosti mirovina.

Ministar je čak nekoliko puta uvjeravao okupljene da za trenutačnu situaciju (malih mirovina) nije kriva niti njegova Vlada, niti umirovljenici. Indirektno je prozvao sve prijašnje vlade da nisu imali hrabrosti ući u reformu, a da se ovaj problem godinama gurao pod tepih. Napomenuo je kako je ovakav prijedlog reforme tek u ranoj fazi te kako će ga na dodatnim povjerenstvima još usavršiti.

Prema ovakvom prijedlogu, izgledno je kako ova reforma neće ništa promijeniti po pitanju sadašnjih mirovina. Ministar je svima dao do znanja da je svjestan da su trenutačne mirovine niske, a da će one koje tek predstoje biti još niže! Slaba je to utjeha za današnje umirovljenike, a još gora vijest za one koji u mirovinu tek ulaze.

O tome što je rečeno na konferenciji za medije možete pročitati ovdje, naš komentar ovdje, a dodatne informacije o reformi na ovom linku.

Ministrovu prezentaciju možete pogledati u cijelosti:

U prvih nekoliko “slajdova”, ministar Pavić osvrnuo se na ostvarivanje mirovine prema važećim zakonima.

mirovinska reforma

Prvi slajd

mirovinska reforma

Drugi slajd

Nakon uvoda, prebacio se u srž problema – na famozni dodatak od 27%.

mirovinska reforma

Treći slajd

prezentacija

Četvrti slajd

Nakon toga se prebacio na prijedlog nove reforme gdje je umirovljenicima ponuđen izbor. Taj izbor je “izbor” jedino u formalnom smislu. Ako ste cijeli život radili i računali na to da će vam mirovina biti 3.000 kuna, a netko pred vas stavi izbor da možete birati hoće vam mirovina biti 2.500 kuna ili 2.700 kuna, onda to i nije baš neki izbor. Nisu ni Hrvati toliko ludi da bi iz nekog razloga htjeli još manje mirovine.

mirovinska reforma

Peti slajd

mirovinska reforma

Šesti slajd

Kako bi opisao što će to konkretno značiti, poslužio se primjerom žene koja ide u prijevremenu mirovinu s detaljnim izračunom iznosa mirovina pod raznim uvjetima.

mirovinska reforma

Sedmi slajd

Nakon toga, ponovno je opisano na primjeru žene koja ide u mirovinu, ali ovoga puta starosnu.

mirovinska reforma

Osmi slajd

Ministar je nekoliko puta ponovio kako Vlada ne namjerava nacionalizirati drugi stup, a najavio je kako će u budućnosti davanja za drugi stup biti još veća.

mirovinska reforma

Deveti slajd

Od 2020. godine će se davanja za drugi stup povećati na 5,5%, a od 2022. godine na 6%. Prema važećim propisima, davanja za II. mirovinski stup trenutačno iznose 5%.

mirovinska reforma

Deseti slajd

Cijelu konferenciju možete pogledati na sljedećem videu:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap