Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo letak o odgovornom ljetovanju

Ana Kanazir
29. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a napravilo je poseban letak o odgovornom ljetovanju. Na njemu se nalaze razni savjeti kojih bi se trebalo pridržavati da ljetovanje svima prođe bez opasnosti. Uz letak su napisali i niz upozorenja i savjeta za vruće ljetne dane. Iako su savjeti dosta osnovni, dobro ih je još jednom ponoviti.

Sunce između oblaka

Visoke temperature | Foto: Unsplash

Visoke temperature su posebno opasne i to pogotovo za starije osobe. Kod nekih osoba se tako mogu pogoršati postojeća stanja, a kako do toga ne bi došlo, iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a su napravili poseban letak o odgovornom ljetovanju.

Starija gospođa u bijelom kupaćem kostimu i bijeloj košulji na plaži
Stižu visoke temperature, donosimo kako se možete zaštiti od opasnosti

Vrijeme je vrlo promjenjivo, a važno je znati kako se ponašati u kojim uvjetima. Visoke temperature su posebno opasne za starije osobe, kao i za osobe koje imaju određena zdravstvena stanja. Najvažnije je dobro se zaštiti, ali i obratiti pažnju na simptome koji se mogu pojaviti, a kojima smo pisali ovdje. Zbog dodatnog opreza MUP je napravio poseban letak o odgovornom ljetovanju i izdao svoja upozorenja o toplinskim valovima.

Prije svega, treba rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, a treba paziti da se pije negazirana voda i niskokalorični napici bez kofeina, alkohola i šećera. Dobro je poznato da treba izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, a preporučuje se i nositi laganiju, svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštiti glavu od direktnog sunca. Iz MUP-a kažu i da bi trebalo isključiti što više električnih uređaja u domu, a danju bi trebalo zatvoriti prozore i spustiti rolete.

Osim toga, u letku su naveli i kako odgovorno ljetovati. Ovdje su dodali još i kako ići na izlete, ali i kako pratiti upozorenja na opasne vremenske pojave.

MUP letak

Upozorenja na visoke temperature | Foto: MUP

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap