Raste cenzus za besplatno dopunsko osiguranje: Pogledajte što su izborile umirovljeničke udruge

Josip Mihaljević
18. veljače 2020.
Istaknuto
A- A+

Sindikat i Matica umirovljenika krajem prošle godine odlučili su stati na rep jednom lako rješivom problemu, više od godinu dana nakon obećanja ministra Pavića da će se pozabaviti cenzusom za besplatno dopunsko osiguranje. Nekolicina mini-prosvjeda ispred Vlade urodili su prilikom za razgovor, a sada već imaju i prijedlog zakona koji ide u hitnu proceduru.

suh umirovljenici

Foto: Mirovina.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) krajem prošle godine borili su se za povećanje cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje.

Cenzusi nisu mijenjani posljednjih 15 godina, a iznosili su 1.516 kuna za člana obitelji, odnosno 1.939 kuna za samce. Problem je iz godine u godinu zbog usklađivanja mirovina postajao sve gori, jer bi umirovljenici zbog nekoliko kuna veće mirovine gubili policu besplatnog dopunskog osiguranja. Tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić obećao je riješiti problem u suradnji s tadašnjim ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, no nisu ništa poduzimali po tom pitanju. Danas je Kujundžić bivši, Pavić je dobio novi resor, a rješenje se nazire u obliku hitnog prijedloga zakona s većim cenzusima i još nekim novim pogodnostima.

Zakon ide u hitnu proceduru

Raste cenzus za besplatno dopunsko osiguranje: Pogledajte što su izborile umirovljeničke udruge

Kako su nam dopisom javile umirovljeničke udruge, nacrt Prijedloga zakona o izmjenam i dopunama zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju je gotov, a uskoro će krenuti u hitnu saborsku proceduru.

Najvažnija promjena odnosi se na rast cenzusa i na činjenicu da će se on svake godine usklađivati i rasti, što znači da novim usklađivanjima umirovljenici ne bi više trebali ispadati iz sustava besplatnog dopunskog osiguranja.

Novi cenzus za člana obitelji penje se na 1.563,23 kune, a za samca na okruglih 2.000 kuna.

Također, propisuje se povećavanje  prihodovnog cenzusa svake kalendarske godine prema stopi povećanja prihodovnog cenzusa koji se utvrđuje tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini u odnosu na godinu koja joj prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini u odnosu na godinu koja joj prethodi.

Odluku o usklađivanju donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku, najkasnije do 30. studenog tekuće godine za sljedeću godinu.

Demografska mjera

Odlazak ministra koji nije povećao cenzus umirovljenicima: 'Radio sam teško i pošteno'

Osim dobrih vijesti za desetak tisuća umirovljenika koji će biti vraćeni u sustav besplatnog zdravstvenog osiguranja, novi zakon će proširiti krug primatelja.

Besplatno dopunsko osiguranje će s ovim zakonom moći koristiti osigurane osobe kojima je priznat status žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, te osigurane osobe koji su roditelj troje i više djece ne starije od 18 godina.

Za provođenje ovog zakona potrebno je osigurati dodatnih cca. 225 milijuna kuna iz državnog proračuna, te se procjenjuje da će novi zakon obuhvatiti dodatnih 275.000 osiguranika koji će ostvariti pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap