Odlazak ministra koji nije povećao cenzus umirovljenicima: ‘Radio sam teško i pošteno’

Jasmina Grgurić Zanze
28. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Premijer Andrej Plenković smijenio je još jednog ministra iz svoje Vlade, Milana Kujundžića. Ministra zdravstva funkcije su koštale njegove nekretnine koje nije prikazao u imovinskoj kartici. No, on se vraća u Sabor, kao i u bolnicu Dubrava te na Medicinski fakultet. Sutra će biti poznato tko će postati novi ministar.

Milan Kujundžić u Saboru (Snimak zaslona)

“Razriješio sam ministra Kujundžića, obavili smo jučer razgovor. Ministarstvo zdravstva mora se fokusirati na globalnu prijetnju zvanu koronavirus, a ministar zdravstva je bio fokusiran na pojašnjavanje tema koje nemaju veze s resorom. On će se vratiti u Sabor, gdje će imati priliku pojasniti sve o svojoj imovini” – rekao je danas premijer Andrej Plenković.

Ni u više od godinu dana nije riješio pitanje cenzusa

Novi ministar bit će poznat sutra, nagađa se da bi to mogao biti Vili Beroš, a u igri su još i Željko Plazonić i Dario Nakić. Tko god od njih dođe na tu funkciju, svakako će morati do kraja provesti dogovor sa Sindikatom i Maticom umirovljenika oko povećanja cenzusa za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, kao i usklađivanje cenzusa s rastom mirovina, kako se više ne bi događalo da umirovljenici izgube policu na teret državnog proračuna zbog nekoliko kuna veće mirovine prilikom usklađivanja dvaput godišnje.

Umirovljenici čekaju besplatne police, nisu uplatili dopunsko pa ne idu na pregled!

Podsjetimo, prije više od godinu dana ovaj su problem koji predstavlja dodatni teret od 70 kuna mjesečno za desetke tisuća umirovljenika obećali riješiti dva sad već bivša ministra, rada i mirovinskog sustava Marko Pavić koji je “nagrađen” vođenjem drugog ministarstva te Milan Kujundžić. No, ništa se nije dogodilo, a ni Andrej Plenković s Vladom još uvijek nije u zakon uvrstio dogovor o rastu cenzusa za oko 60 kuna s predstavnicima umirovljenika.

Povećanje cenzusa, moguće poskupljenje zdravstvenog, liste čekanja i čitav niz drugih izazova, među kojima je i borba protiv sve raširenijeg koronavirusa, bit će stavljeni pred novog ministra zdravstva.

A onaj stari oglasio se danas priopćenjem za medije u kojem je rekao da se vraća u Sabor na svoje mjesto koje je osvojio preferencijskim glasovima na parlamentarnim izborima 2016. godine te na posao u KB Dubrava, kao i na Medicinski fakultet u Zagrebu. Pritom smatra da je za sve kriv okrestrirani medijski napad, dok je imovinska kartica bila samo povod.

Ispričao se javnosti i pohvalio uspjesima

“Kao što je poznato, nakon formalne nomotehničke omaške u ispunjenju imovinske kartice, pri čemu nije bilo sadržajnog propusta, to jest točno sam naveo sve nekretnine koje imam jedino nisam precizno naveo broj kvadrata. Posljednjih dana, u medijima izlazi niz napada i neistina, kojima se diskreditira moj životni rad i dignitet, moja obitelj i prijatelji. Po već viđenom modelu, stvara se negativna percepcija u javnosti bez provjeravanja činjenica ili saslušavanja druge strane. Sve neistine sam zajedno sa svojim odvjetnikom jučer demantirao na tiskovnoj konferenciji. Isto tako je danas moj odvjetnik uputio u Vladu i Središnjicu HDZ-a detaljno očitovanje o svim nekretninama i zakonitom njihovom stjecanju. Naravno, isto će biti upućeno i na Povjerenstvo za sukob interesa” – istaknuo je u svom današnjem priopćenju.

Javnosti se ispričao za “šlampavo” ispunjavanje imovinske kartice, a pohvalio se i uspjesima koji stoje iza 39 mjeseci njegova ministrovanja, kao što je nabava PET/CT uređaja za hrvatske bolnice.

milan kujundžić
Okršaj Hrelje i Kujundžića: Povećanje cenzusa za dopunsko ministar nazvao populizmom!

“Sve vrijeme svog mandata radio sam teško, pošteno i najbolje što sam znao te što smatram da je u interesu za našu državu i budućnost. Uz brojne poteškoće tijekom 39 mjeseci mandata ove Vlade i mog mjesta na čelu MZ donijeli smo novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, izuzetno uspješno smo povlačili sredstva iz EU fondova u iznosu oko 2 milijarde kuna, opremajući brojne bolnice u RH, dvostruko smo povećali broj specijalizacija, povećali plaće zdravstvenim radnicima za 18%, riješili prioritetne liste čekanja za bolesnike s po život opasnim bolestima, osim u Zagrebu ustrojili smo mrežu intervencijske radiologije za pacijente s moždanim udarom u Splitu, Osijeku i Rijeci, uredili kalendar naručivanja, povećali izvršenost postupaka godišnje za 10-20%, stabilizirali financijski sustav ne povećavajući naslijeđene dugove u zdravstvu, osigurali sredstva za izgradnju bolnice u Puli i Rijeci, napravili Nacionalni robotski centar, naglašeno povećali fond skupih lijekova, iznimno brzo uvodili inovativne lijekove i metode liječenja, otvorili Dnevnu bolnicu u Zagvozdu i započeli u Metkoviću, napravili nacionalni program protiv raka te prvi u svijetu počeli program za rano otkrivanje raka pluća, gdje su sada oči svih članica EU uprte u Hrvatsku” – naveo je u priopćenju Milan Kujundžić.

Odlazak ministra koji nije povećao cenzus umirovljenicima: ‘Radio sam teško i pošteno’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap