Putinov režim u Rusiji priveo 77-godišnju aktivisticu koja prosvjeduje protiv rata

Josip Mihaljević
3. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Na skromnim antiratnim prosvjedima u Rusiji našla se i 77-godišnja Jelena Osipova, poznata ruska aktivistica i umjetnica. Prosvjedi u državi koja vrši invaziju skromni su jer ih Putinov režim sprječava i guši, a procjenjuje se da su od početka rata priveli preko 7 000 ljudi.

rusija jelena osipova

Foto: Policija odvodi poznatu aktivisticu Jelenu Osipovu (77)  | Twitter

Dok ruska vojska napada Ukrajinu, u Rusiji se javljaju skromni antiratni prosvjedi. Skromni su jer povijest pokazuje da bilo kakav oblik prosvjeda u Rusiji brzo bude ugušen od strane režima. Prema nekim procjenama, od početka rata Rusi su već priveli preko 7 000 svojih građana koji su iskazali neslaganje s državnom politikom.

Twitterom se munjevito širi snimka odvođenja 77-godišnje aktivistice Jelene Osipove s antiratnog prosvjeda.

Radi se o prosvjedu u Sankt Petersburgu, nekadašnjem Lenjingradu koji je u Drugom svjetskom ratu bio pod opsadom Nijemaca preko dvije godine. Iako su prosvjedi u Rusiji mirni, policija ih redovito guši.

Na snimci možemo vidjeti dva policajca u oklopima kako odvode umirovljenicu, dok drugi okupljeni viču da se zaustave. Umirovljenica na snimci drži transparente na kojima piše “Vojnici, odbacite oružje i postat ćete pravi heroji!”. Iz drugih slučajeva odvođenja možemo vidjeti kako ruska policija odvodi žene i djecu koje se nalaze na prosvjedima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap