Puljanka živi od 1.500 kuna invalidske mirovine, za državu ona nije dovoljno invalid

Jasmina Grgurić
4. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj se suočavaju s brojnim preprekama. Brojne državne ustanove i dalje nemaju osiguran prilaz za njih, a često je tako i u javnom prijevozu. No, da su od arhitektonskih prepreka još veće one ljudske, zna i 44-godišnja Lorena Buić iz Pule koja živi od 1.500 kuna invalidske mirovine.

invalidi njegovatelji

Foto: Unsplash

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, kakvih je u Hrvatskoj više od pola milijuna, obilježen je jučer. Da je slavlje u našoj zemlji i dalje uglavnom samo deklarativno, svjedoči i 44-godišnja Lorena Buić iz Pule. U invalidskoj je mirovini koja iznosi svega 1.500 kuna, a živi u podstanarskom stanu s dvoje djece oboljele od epilepsije. Nedovoljno za režije, hranu, vitamine, lijekove…

Komentar: Njima nitko ne nudi zaštitu - žene s invaliditetom zaslužuju bolji tretman

Mlada umirovljenica boluje od multiple skleroze, a operirana joj je i kralješnica te boluje od glaukoma. Kreće se uz pomoć hodalice, koristi palijativnu skrb i ima utvrđen stopostotni invaliditet. Samo na vitamine potrošiti mora minimalno 600 kuna, jer su neophodni kod njezine dijagnoze, piše Glas Istre.

“Invalidska mirovina mi je tolika da mogu kupiti štrik da si napravim ljuljačku, a ne da se objesim” – kaže sarkastično Lorena Buić.

Umorna je od dokazivanja, objašnjavanja i borbe s vjetrenjačama – ljudima i sustavom. Iako se sve teže kreće, nema pravo na osobnu invalidninu jer nije teški, već teži invalid, piše Glas Istre.

 

Puljanka živi od 1.500 kuna invalidske mirovine, za državu ona nije dovoljno invalid
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap