Ministarstvo će do kraja godine razraditi detalje nacionalne mirovine za one bez dovoljno staža

Josip Mihaljević
24. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Najavljena “nacionalna mirovina” primjenjivat će se za one građane koji nisu skupili 15 godina formalnog staža. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je u godišnjem planu rada za 2019. godinu za to pitanje predvidjelo posljednja tri mjeseca ove godine.

Foto: Pixabay

Jedan od osnovnih uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu jest 15 formalnih godina staža. U Njemačkoj je ta granica, recimo, pet godina staža. Nama je uvjet 15, a bez tih 15 godina – nema ni mirovine.

Međutim, to bi se trebalo mijenjati krajem godine, kada će biti formirana “Međuresorna radna skupina za utvrđivanje kriterija za obuhvat osoba te uspostavljanje zakonodavnog okvira” za uvođenje nacionalne mirovine.

To je jedan od ključnih dijelova Strategije socijalne skrbi za starije osobe u RH za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Malo toga se o nacionalnoj mirovini danas zna, a mi smo za vas istražili sve što je dosad rečeno o njoj.

Bit će veća od socijale, ali manja od najmanje mirovine

Ovo su pet najvažnijih ciljeva nove Strategije socijalne skrbi za starije osobe

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 90.000 osoba koje već danas konkuriraju za takav oblik mirovine. Dio njih danas živi od socijalne pomoći i nemaju umirovljenička prava, a nakon prelaska u nacionalnu mirovinu bi im se ta prava omogućila.

Izvor prihoda im je socijalna pomoć, a nacionalna mirovina, kakva postoji u oko stotinjak država na svijetu, trebala bi poslužiti kao svojevrsna zamjena.

Socijalna pomoć iznosi  800 kuna za samce, odnosno 480 kuna za odrasle članove kućanstva.

Prema dosadašnjim šturim izjavama iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, nacionalna mirovina bi trebala biti veća od tog iznosa, ali i manja od minimalne mirovine koja za 15 godina staža iznosi oko 965 kuna.

Dakle, između 800 i 965 kuna.

Što je s onima s nimalo staža?

Za buduću umirovljenicu Vesnu bez 15 godina staža nacionalna mirovina jedino je rješenje

Ministar Pavić je u radijskoj emisiji “A sada Vlada” krajem prošle godine kratko komentirao kako će nacionalna mirovina izgledati.

“Danas imate pravo odlaska u mirovinu ako imate 15 godina staža. Pitanje što s onima koji imaju 13, 12 i manje godina staža. Za njih je predviđeno, i u programu Vlade i stranke, da će se u 2020. uvesti nacionalnu mirovinu. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je naručilo studiju koja sljedeće godine namjeravamo provesti da vidimo na koji način instrument nacionalne mirovine uvesti u zakonodavstvo i očekujemo da ćemo sljedeće godine imati rezultat te studije i na osnovu te studije ćemo 2020. uvesti nacionalnu mirovinu za sve one koji nemaju dovoljno staža za odlazak u mirovinu”, kazao je.

Ostaje nejasno hoće li nacionalna mirovina biti jednaka za one s nula godina staža i one s 14 godina staža:

“To će studija pokazati. Želimo slušati struku. Studija i proračunske mogućnosti. Tu je još jedno pitanje jer nacionalnom mirovinom spajamo socijalni i mirovinski sustav. Treba vidjeti koja su razgraničenja, modeli, ali bit će za to prilike sljedeće godine nakon što studija da rezultate”, kazao je Pavić.

Manje od četiri mjeseca su ostala do početka trećeg tromjesječja, kada bi radna skupina trebala početi konkretizirati problem nacionalne mirovine.

Ministarstvo će do kraja godine razraditi detalje nacionalne mirovine za one bez dovoljno staža
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap