Provjerite ormare, pronađite stare razglednice i donesite ih u NSK na skeniranje

Ana Kanazir
13. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Dok su se prije razglednice ili kartoline pisale i slale za sve blagdane, ali i kod pozdrava s mora, danas se rijetko kada pišu i šalju razglednice. Stare razglednice imaju određeni šarm i dašak nostalgije, koji se sada želi oživjeti. Kako bi se prikazalo kako su gradovi i mjesta nekada izgledali, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je osmislila projekt „Pozdrav iz Hrvatske- i moja razglednica pomaže ga tkati“ kojim će se stare razglednice digitalizirati i postati dio Digitalne zbirke razglednica Grafičke zbirke.

razglednica zagreb

Razglednica Zagreb | foto: NSK Zagreb

Cilj projekta je skupiti stare razglednice iz malih mjesta Hrvatske iz privatnih arhiva građana, ali i upotpuniti i obogatiti već postojeću zbirku razglednica onima koje još ne postoje, a uključiti se mogu svi građani. Projekt je pokrenut uz potporu Ministarstva kulture i medija.

Tečaj €/kn: 7,53450
Stotinu godina stara razglednica prikazuje HNK u nešto drugačijem okružju

Sudjelujte u projektu

Zbirka digitaliziranih razglednica NSK-a danas ima više od 1.000 posebnih i unikatnih razglednica od kojih su neke i ispisane rukom.

-Svoje stare razglednice malih mjesta Hrvatske svi zainteresirani moći će nam donijeti već od 17. listopada, svakoga ponedjeljka u mjesecu, od 11 do 16 sati, uz prethodnu najavu na e-adresu razglednice@nsk.hr. Nakon što ih skeniramo, razglednice ćemo vratiti, a nove digitalne razglednice moći će pogledati istraživači i zaljubljenici u razglednice iz svakoga dijela zemlje, poručuju iz NSK.

Pogledajte kutije i ormare i sudjelujte svojim doprinosom te proširite zajedničku baštinu.

Provjerite ormare, pronađite stare razglednice i donesite ih u NSK na skeniranje
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap