Instagram iz prošlosti: Starim razglednicama Dalmaciju sačuvali od zaborava

Jasmina Grgurić
30. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Stare razglednice nisu samo predmet kolekcionarske ljubavi i pukog sentimenta prema minulim vremenima. One su mnogo, mnogo više. Spas od zaborava ljudi, običaja, događaja, kulture, povijesti i općenito atmosfere mjesta u kojima su odrastali naši preci… Upravo su stare razglednice poslužile njihovu strastvenu skupljaču Igoru Golešu da očuva Dalmaciju na najbolji mogući način.

Stara razglednica Dalmacije

Kolekcionar razglednica, Igor Goleš, u neprestanoj je potrazi za novom kartolinom s prizorima Dalmacije. Posrećilo mu se ovih dana i na splitskom Đardinu, gdje je na sajmu antikviteta pronašao nešto za čime je godinama tragao – prikazom procesije sv. Duje u Splitu kroz Marmontovu ulicu iz 1908. godine.

Vrijednost jedne takve rijetke razglednice kreće se od nekoliko stotina kuna pa do nekoliko stotina eura. No, ono što je mnogo važnije od novca jest da su se njegove razglednice spojile u zbirku, a zbirka u jedinstvenu knjigu pa drugu knjigu da bi čitava stvar prerasla u pravu pravcatu – inkunabulu!

“U desetljetni projekt ‘Zaboravljena Dalmacija’ uključeno je skoro 70 osoba, od ponajboljih kolekcionara starih razglednica Dalmacije, povjesničara umjetnosti, arheologa… Produkt je knjiga koja je upravo izašla i na koju sam stvarno ponosan, jer ona donosi praktički 1.700 starih fotografija, razglednica Dalmacije do 1940. godine. Od toga, najveći dio tih razglednica nikad nije nigdje publiciran. Knjiga je dakle fenomenalno informativno štivo za sve one koji se bave kulturom, fotografijom i naposljetku Dalmacijom” – objasnio je za HRT Goleš.

Nekada je i najmanje dalmatinsko mjesto imalo svoju razglednicu, koje su bile Instagram i Facebook onoga vremena. Svi ti prikazi nadrastali su formu knjige pa je Goleš potražio pomoć vrsnog restauratora Velimira Mikca. Tako će u Hrvatskoj nakon četiri stoljeća nastati prva inkunabula.

Bit će ih samo u pet primjeraka, s uvezom od hrastovine, premazane pčelinjim voskom, ručno šivane, s pravim zlatotiskom. Jedna će otputovati Papi u Vatikan, a preostale četiri bit će možda i najskuplje hrvatske knjige ikad, jer će svaka će stajati 75 tisuća kuna.

Instagram iz prošlosti: Starim razglednicama Dalmaciju sačuvali od zaborava
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap