Prosvjedi umirovljenika u Španjolskoj: “Trošak života je prevelik za naše male mirovine!”

Josip Mihaljević
24. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Nedavna najava mirovinske reforme uzburkala je strasti među našim umirovljenicima. Jalova im je utjeha što ni u drugim zemljama umirovljenici ne mogu živjeti normalnim životom; ovoga tjedna su, u Francuskoj i Španjolskoj, nezadovoljni umirovljenici izašli na ulice i pokušali se izboriti za svoja prava na normalan život.

prosvjedi umirovljenika

Foto: Prosvjedi umirovljenika u Barceloni | Youtube screenshot

U medijima su u proteklih nekoliko tjedana krenuli curiti detalji o nadolazećoj mirovinskoj reformi. U isto vrijeme na snagu je stupila odluka o povećanju mirovina, i to za mizernih 56 lipa po godini staža. Umirovljenici su sasvim opravdano reagirali gnjevno, svjesni kako im dvadesetak kuna više mjesečno neće ni približno promijeniti živote.

Desetci tisuća marširali za veće mirovine

Međutim, Španjolci su se uspjeli organizirati i svoj bunt pokazali na demokratskim prosjedima diljem zemlje, piše Euronews.com. Prosvjed je bio organiziran u stotinjak gradova diljem Španjolske, a organizatori su bili tamošnji sindikati. Glavna pritužba umirovljenika je vrlo slična onoj u Hrvatskoj – rast mirovina od 0,25% koji su ostvarili u 2017. godini jednostavno nije dovoljan za život i ne prati trendove rasta troška života.

“Životni troškovi su sve veći, a mirovine su narasle za 0,25 posto. Ta mirovina nije dovoljna. Prije sam plaćala 150 eura za struju, sada plaćam 200. S novcima od mirovine ne mogu pokriti sve troškove do kraja mjeseca”, izjavila je 70-godišnja Antonia, umirovljena kuharica.

Stručnjaci upozoravaju na sve veći broj umirovljenika koji bi mogao imati nepoželjne posljedice na mirovinski sustav. Španjolske vlasti tvrde kako su u protekloj godini za mirovine izdvojili 139 milijardi eura, što je 29% njihovog proračuna.

https://www.youtube.com/watch?v=GVQYvQ3istE

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap