Proslavljeni zlatni i dijamantni pirevi 29 bračnih parova: Neki su otkrili tajnu dugovječnog braka

Luka Kalac
20. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

U hotelu Orion u Horvatskom čak 29 bračnih parova proslavilo je 50, odnosno 60 godina koliko je prošlo otkako su stali pored oltar. Ovom prilikom parovi su obnovili bračne zavjete te je priređena i svadba s tradicionalnim običajima varaždinskog kraja. S obzirom na to da je broj propalih brakova u porastu gospođa Škaričić, koja je proslavila zlatni pir sa suprugom, je nesebično podijelila svoju tajnu sretnog braka i ukazala na problem zašto se mladi parovi raziđu ‘za dva dana’.

Zlatni i dijamantni pirevi u Horvatskom

Zlatni i dijamantni pirevi u Horvatskom | Foto: Varaždinska županija

Baš kao što je to davno napisala američka novinarka Mignon McLaughlin, uspješan brak zahtijeva neprestano zaljubljivanje i to uvijek u istu osobu. Isto tako, ljubav zahtijeva i žrtvu. Iako si mnogobrojni parovi obećavaju da će biti zajedno u dobru i u zlu, nažalost, rijetki se uspiju držati svoje riječi. Ipak, postoje oni koji prkose svim nedaćama i ne puštaju svoju srodnu dušu, a upravo njih ljubav nagrađuje.

Prava ljubavna fešta održala se ovog vikenda u hotelu Orion u Horvatskom gdje je čak 29 bračnih parova s područja Varaždinske županije proslavilo zlatni i dijamantni pir. Inače, zlatnim pirom se smatra 50. godišnjica braka, dok se dijamantnim pirom smatra 60. godišnjica braka.

Tradicionalna proslava

Kako bi se pokazalo da ljubav treba slaviti, u Varaždinskoj županiji je organizirana posebna proslava zlatnog i dijamantnog pira. Jedna zlatna ljubavna priča započela je prije pola stoljeća u Kračevcu između Ankice i Stjepana.

– Zaljubili smo se na prvi pogled! Vjenčali smo se 1973. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što smo se upoznali, rekli su Ankica i Stjepan Škarić iz Kračevca.

Proslavu ne samo njihove, već i ljubavi ostalih parova organizirao je Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije u hotelu Orion u Horvatskom gdje je održana svečanost i popratno slavlje. Od 29 parova ove godine, tri su slavila dijamantni pir, odnosno 60. godišnjicu braka. Kako je dijeliti sreću i biti oslonac jedno drugome dugih šest desetljeća, vrlo dobro znaju Božica i Tomo Novosel iz Trnovca, Mirjana i Gašpar Uršulin iz Ivanca te Štefica i Franjo Povijač iz Malog Bukovca, piše na stranici Varaždinske županije.

Zlatni i dijamantni pirevi u Horvatskom | Foto: Varaždinska županija

Zlatni i dijamantni pirevi u Horvatskom | Foto: Varaždinska županija

– Želim vam da se ugodno provedete. Za vas smo pripremili puno malih iznenađenja i nadam se da ćete biti oduševljeni. Ujedno zahvaljujem Varaždinskoj županiji koja je pokrovitelj ove svečanosti koju organiziramo svake godine za naše članove koji slave zlatni i dijamantni pir, poručila je predsjednica Saveza Jadranka Bahlen.

Obnovili su se i bračni zavjeti

Bračni parovi su stali pred velečasnog Zorana Gložinića iz Župe Uskrsnuća Isusova Kućan Marof i tako obnovili bračne zavjete te primili blagoslov. Nakon obreda uslijedilo je i svadbeno slavlje s tradicionalnim običajima varaždinskog kraja. Onog trena kad su začuli prvi glazbeni tonovi, parovi se više nisu mogli suzdržati te su se uputili prema podiju gdje su pokazali plesne korake. Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije poklonio je slavljenicima i prekrasnu svadbenu tortu.

Umirovljenik (101) otkriva tajnu dugog braka: Jednostavnija je nego što možda mislite

– Slavite velikih 50 i 60 godina zajedničkog života tijekom kojih ste zajedno, poštujući jedno drugoga, prkosili svim životnim neprilikama. Kroz život svakoga od nas prolaze divni ljudi, prijatelji i kolege, no obitelj je onaj najveći i najsnažniji oslonac. Nažalost, ima ljudi koji nikada nisu osjetili tu ljubav i podršku. Zato možete biti ponosni, jer ne samo da ste toliko godina u braku, nego je svaki od vas stvorio obitelj koja je temelj našeg društva, čime ste zajedno doprinijeli razvoju ove naše zajednice. Budite i dalje oslonac jedni drugima i uživajte u današnjem slavlju, bile su riječi zamjenice Župana Silvije Zagorec kojima prisutnima čestitala proslavu zlatnu i dijamantnog pira.

Umirovljenici plešu u dvorani

Zlatni i dijamantni pirevi u Horvatskom | Foto: Varaždinska županija

A da je trend rastave braka u porastu ukazuje i statistika prema kojoj svaki treći brak završava razvodom. Nijedan brak nije jednostavan te zahtjeva puno truda i razumijevanja, ali tko to bolje zna od gospođe Ankice kojoj je suprug još kao 16-godišnjakinji prije točno pola stoljeća pred oltarom stavio vjenčani prsten na ruku. Kako se boriti protiv ovog negativnog trenda rastave braka zna upravo gospođa Škaričić koja je otkrila recept za sretan brak.

– Jedan drugoga mora poštovati, treba opraštati i ne imati ‘dugi nos’. Baš kao što su rekli stari ljudi, postelja je uska zato da bi se na njoj pomirili. Danas kad su postelje veće, mladi se više srde i za dva dana se raziđu. Ja sam se zaljubila na prvi pogled i svojem Stjepanu sam rekla da hoću svadbu što prije. Ako te hoću sad, hoću te uvijek, poručila je Ankica Škarić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap