Promjena vremena utječe i na zdravlje, evo što kaže stručnjakinja

Ana Kanazir
28. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Ovih dana nas očekuje promjena vremena, a to su najavili i iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Tako će ponovno biti kiša, ali i oluja pa su izdana posebna upozorenja i preporuke. Osim utjecaja na prirodu i imovinu, nagla promjena vremena utječe i na raspoloženje, ali i na razne zdravstvene tegobe.

Nevrijeme

Nevrijeme | Foto: Unsplash

Kao što smo pisali u ovom tekstu, najavljena su nova nevremena, a već je i danas vidljivo da je došlo do nižih temperatura. Najavljuju se i kiše, ali i oluje, a ova nagla promjena vremena može dovesti i do raznih zdravstvenih problema.

Problemi nastaju zbog nemogućnosti prilagodbe tijela

Starija žena sjedi na plaži u bijeloj majici i šeširom na glavi
Jeste li znali da vrućine utječu i na vaš mozak, ali i na raspoloženje?

Nagli pad temperature s 38 na 20 stupnjeva nikako ne može biti dobra za prirodu, ali ni za ljude. Mnogi imaju probleme i bolove u raznim dijelovima tijela, a voditeljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo primorsko-goranske županije Helena Glibotić Kresina objasnila je utjecaj takvih promjena na zdravlje.

– Svjedoci smo da se posljednjih godina promjene vremenskih prilika i temperature zraka dešavaju poprilično naglo. Problem je što našem organizmu takve promjene ne dozvoljavaju da se organizam na njih prilagodi pa zdraviji pacijenti, a pogotovo kronično oboljeli ljudi, na njih reagiraju različitim simptomima, rekla je Glibotić Kresina reporterki Dnevnika Nove TV Katarini Jusić Mezgdi.

Mogu se pojaviti razni bolovi

Dodala je i kako je najbolje na izlaziti iz kuće kada nastupe velike promjene. Uz to, savjetuje i da treba paziti na prehranu i hidraciju. Kako smo pisali ovdje, visoke temperature značajno utječu na raspoloženje i rad mozga, a jednak problem se javlja i kod promjena na niže temperature.

– U narednim danima promjene vremena i pada temperature možemo očekivati lošije raspoloženje, nesanicu, glavobolju kod osoba koje pate od glavobolja, bolove u zglobovima, kostima, mišićima. Isto tako, pogoršanje osnovne bolesti kod pacijenata koji inače imaju neke kronične bolesti, objasnila je Glibotić Kresina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap