Izdano upozorenje za toplinske valove: Krajem tjedna moguća i žestoka oluja

Matej Markovinović
22. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za toplinske valove koji će idućih dana zahvatiti Hrvatsku. Za gradove Rijeku, Dubrovnik, Knin i Split izdano je crveno upozorenje, dok narančasto upozorenja izdano i za  Zagreb, Karlovac i Gospić.

sunčanica

Foto: Pixabay

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za toplinske valove koji će idućih dana zahvatiti Hrvatsku. Iako je ovoga utorka poprilično sunčano i vruće, u tolikoj mjeri da bi dnevna temperatura mogla ići i do 37 stupnjeva, vrhunac toplinskog vala tek je pred nama.

Vrućina i moguća oluja

– Možemo očekivati jačanje toplinskog vala, ne samo na Jadranu nego i u kontinentalnom dijelu. Već ujutro na Jadranu će biti vruće, u Dubrovniku tako najniža temperatura prije izlaska sunca bit će 30 Celzijevih stupnjeva, rekao je meteorolog Nove TV Ivan Čačić te istaknuo da je moguće da će biti riječ o jednom od najsnažnijih toplinskih valova ovoga ljeta.

Opasnost od toplinskih valova od utorka do petka najavljena je prvenstveno za riječko i dubrovačko područje, dok je do srijede na kninskom i splitskom području. Za gradove Rijeku, Dubrovnik, Knin i Split izdano je crveno upozorenje, dok je za petak narančasto upozorenja izdano i za Zagreb, Karlovac i Gospić.

No, čini se da se vrijeme neće smiriti nakon toplinskih valova. Prema riječima meteorologa Čačića, na samom kraju nedjelje i noći na ponedjeljak, očekuje se izražajni prodor sa sjeverozapada.

– Sada samo ovisi o tome hoće li zahladiti u prizemlju ili po visini. Ako će zahladiti najprije po visini, tada možemo očekivati zaista žestoke oluje i superćelijske kumulonimbuse. Naravno, o tome svakako treba pratiti vremenska izvješća pa ćemo vidjeti hoće li taj prognostički materijal biti dosljedan kao što je to i do sada, zaključuje Čačić.

Čuvajte se od toplinskog udara

Podsjećamo da je toplinski udar jedna je od najtežih posljedica toplinskih valova te da se od njega potrebno zaštititi pravilnom hidratacijom, laganom prehranom, pažljivim odijevanjem i izbjegavanjem sunca. Simptomi toplinskog udara slični su sunčanici, no nije riječ o istom stanju, jer se toplinski udar može dogoditi i bez izravne izloženosti suncu. Simptomi su, dakle, glavobolja i vrtoglavica, nelagoda, uznemirenost i smetenost, ubrzani puls, crvena, topla i suha koža, povišena tjelesna temperatura, poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.

Sunce između oblaka
Bitno je znati: Kako pomoći sebi i drugome u slučaju toplinskog udara

Ako se netko nađe u blizini osobe koja je doživjela toplinski udar, najbolje je pozvati 194. Dok ekipa hitne pomoći ne stigne, pogođenu osobu možete premjestiti u hlad ili hladniji prostor te ukloniti što više vanjske odjeće. Ako je bez svijesti, a diše, potrebno je postaviti osobu u bočni položaj te ju hladiti mokrim oblozima dok se temperatura ne spusti ispod 38 stupnjeva. Više o tome pročitajte u našem tekstu ovdje.

Napominjemo i da se toplinski udar u ljetnim danima se ne događa samo kod ljudi, već je čest i kod životinja. Štoviše, vaši kućni ljubimci će vrlo lagano doživjeti toplinski udar jer se ne hlade znojenjem kao ljudi, a temperatura tijela im brzo raste. Ako želite znati kako pomoći vašim ljubimcima u najtoplijim danima godine, pogledajte naš tekst na sljedećoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap