Projektom “Halo, pomoć” štite umirovljenike od bespomoćnosti

Jelena Ratko
17. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Od prošloga tjedna, sto umirovljenika ima jednostavniji život zahvaljujući elektronskom nadzoru starijih i nemoćnih osoba u sklopu projekta “Halo, pomoć” koji se počeo provoditi na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Aparatić koji život znači | Foto: screenshot | RTL

Da joj je skrb o starijim i nemoćnim osobama prilično važna, primjerom pokazuje Dubrovačko-neretvanska županija. Umirovljenici jednim pritiskom gumba u bilo koje doba dana mogu pozvati pomoć. Od sada stotinu umirovljenika lakše živi, prenosi RTL.

Jednim pritiskom gumba, dubrovačka umirovljenica Mara doziva upomoć medicinsko osoblje iz doma za starije Domus Christi, čije dežurstvo traje 24 sata dnevno.

Kada ih nazove s uređaja koji nosi oko vrata, oni pošalju pomoć i obavještavaju njezine članove obitelji o nesreći. Tri važna kontakta koja u domu imaju u evidenciji, imaju isti uređaj kod kuće, objašnjava Mara koja je objeručke prihvatila uređaj koji će joj pomoći kad ju bude trebalo voditi “u bolnicu ili u ludnicu”, kako sama navodi.

GPS pokazuje točnu lokaciju osobe, što olakšava stvari – pogotovo u situacijama kada je riječ o starijim osobama koje boluju od demencije. Vesna Babarović iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti DŽN, za RTL ističe kako je projekt prvenstveno namijenjen ruralnim i otočnim područjima, gdje se većinom nalaze staračka i samačka domaćinstva.

“Halo, pomoć” za sada je pilot projekt. Ako se pokaže efikasnim i korisnim, povećat će se broj aparata u upotrebi. Cijena aparatića mjesečno će, u tom slučaju, iznostiti 70 kuna plus PDV.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap