Projekt Zaželi: Isplate kasne i po deset mjeseci, a Ministarstvo krivi koronu

Josip Mihaljević
4. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Prvi dio projekta “Zaželi” težak je oko milijardu kuna, a zasigurno je usrećio mnoge nezaposlene žene koje su dobile priliku za rad, kao i umirovljenike koji su dobili pomoć u kući. No, nije sve bilo baš tako divno i krasno. Prošle smo godine pisali o tomu kako novci za provedbu projekta kasne, što gradovima koji su nositelji projekta predstavlja velik problem za proračun i druge planirane aktivnosti. Prva faza uskoro završava, a ti tehnički problemi još uvijek nisu otklonjeni. Gradu Valpovu novci kasne i po deset mjeseci, a Ministarstvo djelomično krivi i epidemiju koronavirusa koja tada još nije ni postojala.

plenkovic aladrovic zazeli

Foto: MRMS.hr

Projekt “Zaželi” ima generalno pozitivan dojam u javnosti, budući da se njime zapošljavaju nezaposlene žene koje brinu o našim starijim sugrađanima. Hrvatska je osigurala oko milijardu kuna u prvoj fazi projekta, a za provedbu su se prijavili brojni hrvatski gradovi, udruge i drugi subjekti. Ideja je u suštini jako jednostavna – nositelji projekta na početku dobiju 40 posto ukupno ugovornih sredstava, vode detaljnu dokumentaciju o projektu, a svaka tri mjeseca Ministarstvu rada šalju koliko su novca potrošili i komad po komad traže preostali dio ugovorenih sredstava. U idealnom svijetu, Ministarstvo bi trebalo brzo provjeriti dokumentaciju i gradovima poslati zatražena sredstva.

Najveći dio novaca odlazi na plaće zaposlenih žena (koje su uglavnom prijavljene na minimalac), putne troškove (da dođu do korisnika o kojima brinu), a najmanji dio ide nekolicina ljudi koji administriraju projektom.

Valpovu kasne novci 10 mjeseci, radi se o milijunima

Grad Valpovo projekt “Zaželi” provodi od 20. prosinca 2017. godine, kada je gradonačelnik Matko Šutalo s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava sklopio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan 9,21 milijuna kuna.

Tim su novcem zaposlili 65 žena za pružanje usluga pomoći i njege u kući starijim i nemoćnim osobama i osobama s invaliditetom. Broj krajnjih korisnika uvijek je bio 260, ali je ukupan broj krajnjih korisnika koji su prošli kroz projekt bio 373 – neki su umrli, neki su otišli u dom za starije i nemoćne, neki su odustali od usluge i slično.

Ministar Pavić napokon priznao problem s projektom Zaželi, pala i ostavka u HZZ-u!

“Projektni rezultati već sada pokazuju korist ovog projekta koji se na žalost približio kraju. Do sada 65

zaposlenih žena ostvarile su približno 228.000 sati rada na terenu (u domaćinstvima korisnika) i to u vidu pomoći pri dostavi namirnica, pomoći u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoći pri oblačenju, brige o higijeni i osobnom izgledu, pružanju podrške, pratnje prilikom odlaska k liječniku”, odgovorili su nam iz Grada Valpova.

Sam projekt završava 20. lipnja, dakle za par tjedana, a uplaćeno im je tek 7,4 milijuna kuna. Minimalna plaća je u međuvremenu porasla, a dogodila se i epidemija koronavirusa, što znači da je projekt usred provedbe postao još skuplji.

Posljednja “rata” od Ministarstva rada stigla je 14. travnja 2020. godine, a Grad je za to tromjesečje tražio sredstva 19. lipnja 2019. godine – deset mjeseci ranije.

Još uvijek imaju tri rate, svaka između 1,5 i 1,9 milijuna kuna koje im još uvijek nisu odobrene, a posljedično ni uplaćene.

“U jednom trenutku imali smo dvanaest mjeseci za koje smo pravdali troškove projekta Zaželi bez da je bilo naznaka o tome hoće li nam troškovi biti opravdani i kada će nam Odluke o odobrenju sredstava stići. Velik je to pritisak na proračun Grada. Radilo se ukupno o četiri poslana ZNS-a. Kada vam kažemo da u svakom ZNS-u potražujemo iznos od milijun kuna, onda možete pretpostaviti koliko je to financijsko opterećenje za gradski proračun”, odgovorili su nam iz Grada Valpova.

Nije prvi put da se kasni s isplatama

Slična stvar se dogodila i proteklog ljeta u Vrgorcu, o čemu smo također pisali. I tada je zapelo s verifikacijom zahtjeva za naknadom sredstava.

Možda gradski proračun i provedba drugih projekta koje neki grad vodi možda zvuči apstraktno. No, umirovljenici imaju iskustva sa svojim skromnim proračunima. Zamislite da računate na novce od mirovine, a da vam ona kasni po nekoliko mjeseci. Vrlo brzo ćete doći u situaciju da nećete imati za režije – a potom će vam isključiti struju.

Ni Vrgorcu ne stižu sredstva za plaće starijih žena koje brinu o starcima

“Niti u jednom trenutku nismo si smjeli dopustiti odstupanje od ugovorenih aktivnosti. Dakle, isplata

plaće, sa svim doprinosima i dodacima na plaću nije smjela kasniti. Kontrolno tijelo nema razumijevanja za takvu vrstu provedbe projekta. Dakle, iako su oni kasnili s Odlukama za odobrenje sredstava i uplatama odobrenih iznosa, provoditelju projekta odnosno Gradu Valpovu to ne bi tolerirali. Ukoliko bi se tako nešto i dogodilo, za Grad bi slijedila korekcija u financijskom smislu”, pojašnjavaju iz Grada Valpova.

Ministarstvo: Sva sredstva će biti isplaćena

Ministarstvo rada je sredinom svibnja na svojim stranicama obavijestilo da će korisnici sredstava iz Europskog socijalnog fonda (dakle i projekta “Zaželi”) dobiti pune iznose ugovorenih potpora.

Opravdanje – epidemija koronavirusa. Naime, stupanjem na snagu Vladine Odluke o ograničavanju korištenja sredstava, Posrednička tijela su dobila zadatak dodatno procijeniti “stvarne potrebe za isplatama i pravdanjem predujmova od strane Posredničkih tijela druge razine”. Kasnije navode kako korisnici sredstava u početnim projektnim aktivnostima ne koriste u potpunosti isplaćene predujmove, pa su im odlučili isplatiti manje predujma nego što to uobičajeno bude.

Žena koja radi sa starijima: "Jedan me tražio da mu okrečim kuću, a druga da pečem pekmez"

“U samom početku provedbe projekta dobili smo rok u kojem je bilo moguće zatražiti predujam za provedbu projektnih aktivnosti. Gradu Valpovu je odobren predujam u iznosu od 3.687.636,39 kuna.

Nakon dobivene Odluke o odobrenju sredstava koje smo potraživali u ZNS-ima, 50% iznosa koji je odobren ne bi se uplatio na račun Grada već bi ga odbili od predujma”, objašnjavaju nam iz Grada Valpova.

U priopćenju Ministarstva nedostajala je jedna informacija – kada će sredstva biti isplaćena, pa smo im poslali upit. Evo što su nam odgovorili:

“Isplate korisnicima za projekte iz poziva “Zaželi” provode se kontinuirano. Naime, slijedom preporuke Ministarstva financija Posredničkim tijelima druge razine je dana uputa da nastavno na situaciju izazvanu izvanrednim okolnostima uzrokovanih pandemijom COVID-19, te posljedično stupanjem na snagu Vladine Odluke o ograničavanju korištenja sredstava (NN41/20), dodatno procjene stvarne potrebe za isplatama i pravdanjem predujmova, što je u novonastaloj situaciji utjecalo na cjelokupni proces isplata.

Navedeno je posljedično uzrokovalo kašnjenje u isplatama sredstava prema korisnicima jer su Posrednička tijela druge razine, na temelju odobrenih troškova u sklopu Zahtjeva za nadoknadom sredstava, trebala izvršiti dodatne procijene iznosa sredstava za isplatu i iznos sredstava za pravdanje predujma”, odgovorili su nam iz Ministarstva rada.

Također, obavijestili su nas kako će zaostala plaćanja izvršiti u najkraćem mogućem roku. 

“Kašnjenje isplate sredstava prvenstveno bi povezali činjenicom što Odluke o odobrenju sredstava kasne po nekoliko mjeseci”, komentiraju iz Grada Valpova.

Valpovo se prijavilo za II. fazu projekta

U Valpovu, projekt “Zaželi” jedan je od najvećih projekata u novijoj povijesti Grada.

Shvaćajući što projekt znači za zajednicu, 3. ožujka 2020. godine su se prijavili za novi projekt “Zaželi – radi i ostvari u Valpovu 2” s kojim su prošli administrativnu provjeru. Nakon ocjene kvalitetne projektne dokumentacije očekuju da će s projektom “Zaželi” nastaviti i u II. fazi.

plenkovic aladrovic zazeli
Projekt "Zaželi": S novim sredstvima zaposlit će 323 žene koje će brinuti o 1376 starijih

“Projekt „Zaželi – radi i ostvari u Valpovu“ jedan je od najvećih projekata u novijoj povijesti našega Grada, poglavito zato što je direktno usmjeren na pomoć našim sugrađanima. Zapošljavanjem 72 osobe

na ovom projektu pomogli smo ne samo njima već 72 obitelji iz našega okruženja, a pobrinuli smo se i za 260 krajnjih korisnika, naših sugrađana starije životne dobi koji nemaju druge osobe koje bi se brinule o njima. Kao što je već rekla voditeljica projekta, moja zamjenica Ana Brajnović, prijavili smo novi projekt Zaželi te se iskreno nadamo da će natječaj uskoro završiti i da će ova hvale vrijedna inicijativa Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ponovno zaživjeti na zadovoljstvo svih nas”, kazao je gradonačelnik Matko Šutalo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap