HZMO: Mirando Mrsić iznosi netočne podatke i unosi nemir među umirovljenike

Josip Mihaljević
5. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Mirando Mrsić je prekjučer iznio niz netočnih informacija, tvrdi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. HZMO se danas oglasio priopćenjem u kojem ispravljaju bivšeg ministra mirovinskog sustava Miranda Mrsića, koji je u utorak zatražio razdvajanje mirovina po posebnim propisiam od radničkih.

mirando mrsić

Foto: Mirando Mrsić | YouTube screenshot

Mirando Mrsić u utorak je izjavio niz netočnih informacija, tvrdi HZMO. Bivši ministar mirovinskog sustava kazao je, između ostalog, kako se na braniteljske mirovine ove godine troši 7 milijardi kuna, a da će ta brojka do 2025. godine premašiti cifru od 10 milijardi.

Priopćenje HZMO-a prenosimo u cijelosti:

“Smatramo neprimjerenim da javna osoba poput saborskog zastupnika koristi dostupnog medijskog prostora kako bi unosio nemir kod korisnika mirovina, komunicirajući netočne informacije te dovodio u pitanje funkcioniranje mirovinskog sustava Republike Hrvatske. Stoga želimo naglasiti kako mirovinski sustav generacijske solidarnosti u potpunosti funkcionira i dugoročno je održiv.

Nema miješanja sustava niti reduciranja prava iz mirovinskog osiguranja radnika i drugih kategorija osiguranika iz općeg sustava uređenog ZOMO-om u odnosu na prava posebnih kategorija osiguranika pa tako visina prava pojedinih posebnih kategorija osiguranika nema nikakvog utjecaja na visinu prava osiguranika iz općeg sustava mirovinskog osiguranja koji se financira iz doprinosa.

Što se tiče konstatacije da mirovine prema posebnim propisima “bujaju”, da će 9 mlrd. kuna otići na povlaštene mirovine, od čega 7 mlrd. kuna na braniteljske mirovine, naglašavamo da je ta informacija u potpunosti netočna.

Mrsić ponovno traži razdvajanje radničkih i povlaštenih mirovina

Iz financijskog plana HZMO-a, koji je objavljen na internetskoj stranici, vezano uz sredstva koja se iz državnog proračuna isplaćuju za mirovine prema posebnim propisima, proizlazi da se za mirovine hrvatskih branitelja izdvaja ukupno 4,66 mlrd. kn, a ukupni izdaci za sve mirovine ostvarene prema posebnim propisima iznose 5,93 mlrd. kuna.

Prava iz mirovinskog osiguranja koja su ostvarena prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji financiraju se u cijelosti iz državnog proračuna Republike Hrvatske, tako da ni na koji način ne utječu na visinu mirovine ostvarene prema općim propisima, niti su razlog za reformu mirovinskog sustava.

Potrebno je istaknuti da je Zakonom o smanjenju mirovina određenih , odnosno ostvarenih prema posebnim propisima za sve mirovine ostvarene prema posebnim propisima propisano je trajno smanjenje, pa tako i braniteljskih mirovina, za 10% (ako iznose više od 3,500 kn), uz izuzimanje isključivo invalidskih mirovina HRVI iz Domovinskog rata koji imaju oštećenje organizma od 100 posto i obiteljskih mirovina djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja bez oba roditelja, za koje država ima obvezu posebne skrbi”, priopćili su iz HZMO-a.