Problem inkontinencije: “Osjećam se već dovoljno bespomoćno”

Alberta Požgaj
8. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Inkontinencija većini predstavlja neugodan zdravstveni problem. I dok je kod žena pojavnost inkontinencije zastupljenija, muškarci su isto tako u riziku.

Inkontinencija kao problem | Pexels

Inkontinencija kao problem | Pexels

Iako postoji nekoliko vrsta inkontinencija sve ih karakterizira nevoljno i nekontrolirano ispuštanje mokraće.

„Borim se s inkontinencijom već dugi niz godina, sve je krenulo prije nekoliko godina kada sam trebala otići u mirovinu“, ispričala nam je umirovljenica (70) iz Zagreba.

Oba spola su u riziku od razvoja inkontinencije, no znanstveno dokazano, češća je u žena. Naime, neka istraživanja navode kako čak 50% žena u nekom periodu doživi nekontrolirano ispuštanje mokraće.

„Kada „krene“ moram odmah pronaći WC kako se inače ne bih pomokrila po sebi. Kvaliteta života mi je dosta pala zato što ne mogu ići na duža putovanja, šetnje, izlete jer nakon pola sata, sat vremena već trebam na WC. I tako u krug. Nebrojeno puta mi se dogodilo da tijekom izleta u panici tražim WC, što moju obitelj iritira. Ne zamjeram im, no voljela bih da me mogu malo više razumijeti jer se radi o nečemu što uopće ne mogu kontrolirati te se zbog toga osjećam već dovoljno bespomoćno. Nisam potražila liječničku pomoć jer me sram da kao žena od 70 godina ne mogu svojevoljno odlučiti kada ću otići na WC“, dodala je umirovljenica koja je željela ostati anonimna zbog srama i bojazni od osude njezine šire zajednice.

Inkontinencija nije bolest

Nesposobnost zadržavanja mokraće doživi jedna od tri starije osobe, dok je pojavnost znatno češća kod žena gdje je istraživanjem Sveučilišta u Osijeku utvrđeno kako je većina ispitanika ženskog spola, točnije čak 59,8%. Znanstvenici naglašavaju kako inkontinencija nije bolest već nastavak, odnosno, posljedica niza zdravstvenih stanja i bolesti.

Isto tako, znanstvenice, sa studija sestrinstva Sveučilišta u Osijeku, svojim istraživanjem su utvrdile kako je 83% ispitanika imalo neki oblik inkontinencije.

„12% ispitanika koji su stanovali u vlastitoj kući nisu imali, dok su 88% imali problem mokraćne inkontinencije. U skupini sudionika koji su stanovali u Domu umirovljenika, 22% nisu imali, a 78% su imali problem mokraćne inkontinencije“, istaknule su znanstvenice sa studija sestrinstva.

„Osjećam se već dovoljno bespomoćno“

Sve što trebate znati o urinarnoj inkontinenciji

Specijalist ginekologije i opstetricije sa KBC-a Zagreb, dr.med. Marko-Jakov Šarić istaknuo je za Pliva zdravlje, kako u javnosti još uvijek postoji mišljenje kako je inkontinencija pojava koja s godinama postaje normalna te kako se osoba mora jednostavno nositi s tim, što je zapravo suprotno od medicinskog gledišta na inkontinenciju.

„Unatoč uvriježenom mišljenju i socijalnim aspektima, problemi inkontinencije nisu normalni dio urogenitalnog starenja i to nije prihvatljivo stanje žena neovisno o dobi“, istaknuo je doktor Šarić.

Bez obzira na brojne medijske istupe stručnjaka i liječnika, unatoč provedenim istraživanjima, kod osoba s inkontinencijom je i dalje prisutan sram te izražen strah od osude.

Potreba za otklanjanjem srama i osude

Liječnici ističu kako je liječenje inkontinencije individualno te ovisi o dobi i spolu te vrsti inkontinencije. Metode liječenja se razlikuju od kirurških pristupa, vježbi mišića zdjelice, kontrole unosa tekućine te izbjegavanja konzumiranja kofeina i gaziranih pića do terapije lijekovima, navodi se u izabranim poglavljivima iz urologije.

No, liječnici se slažu u istom te naglašavaju potrebu za dodatnom informiranosti šire zajednice kako bi se otklanio sram i osuda osoba koje se bore s inkontinencijom.

Problem inkontinencije: “Osjećam se već dovoljno bespomoćno”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap