Sve što trebate znati o urinarnoj inkontinenciji

Tea Ovničević
9. studenoga 2020.
Zdravlje
A- A+

Urinarna inkontinencija predstavlja nemogućnost kontroliranja mokrenja, a dolazi u različitim oblicima – od povremenog ‘bježanja’ mokraće do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće. Osim što predstavlja zdravstveni problem, često je i značajni socijalni problem koji utječe na kvalitetu života osobe, a često i cijele obitelji. Donosimo sve informacije koje trebate znati o ovoj pojavi.

Problemi kontrole mjehura ili crijeva utječu na oko 20% stanovništva starijih od 40 godina. | foto: Vidar Nordli-Mathisen, Unsplash

Urinarna inkontinencija pogađa muškarce i žene u svim dobnim skupinama. Ipak češće se pojavljuje kod starijih osoba, a zbog strukture urinarnog trakta češće pogađa žene. Procjenjuje se da je 26% žena u dobi između 30 i 59 godina primijetilo inkontinenciju, dok kod žena iznad 60 godina ovaj postotak dolazi do 38%. U starijoj dobi žena ova pojava se pojačava zbog nedostatka hormona.

S druge strane, procjenjuje se da je 17% muškaraca iznad 60 godina iskusilo urinarnu inkontinenciju, a taj postotak se povećava s godinama. Generalno gledajući, problemi kontrole mjehura ili crijeva utječu na oko 5% populacije i čak 20% starijih od 40 godina.

Dva tipa urinarne inkontinencije

Prema tipu, razlikujemo dvije vrste urinarne inkontinencije – akutna i perzistirajuća. Akutna inkontinencija se pojavljuje zbog naglih promjena u urotraktu, odnosno zbog promjena u sposobnosti mokrenja. Najčešći uzroci ovog tipa inkontinencije su infekcije mokraćnog trakta, ograničena pokretnost, mentalna konfuzija, nuspojave nekih lijekova (kao što su diuretici, antikolinergici te antidepresivi), povećani unos tekućine te psihološki uzroci.

Drugi tip inkontinencije je perzistirajući, a taj se pojavljuje zbog kroničnih stanja. Može se podijeliti prema tipu smetnji koje postoje kod određenih osoba. Tako razlikujemo stresnu (statičku) inkontinenciju, koja nastaje zbog slabosti mišića dna zdjelice i povećane mobilnosti zapornog mehanizma mokraćne cijevi; urgentnu inkontinenciju, koja nastaje kod osoba s normalnim anatomskim odnosima zbog nestabilnosti mišića detruzora, najčešće zbog infekcije; ‘overflow’-inkontinenciju, koja nastaje kod osoba s opstrukcijom vrata mokraćnog mjehura uvećanom prostatom u kojih mokraća kaplje iz prepunjenog mjehura; te neuropatsku inkontinenciju koja nastaje zbog neuroloških oštećenja.

Najčešći uzroci perzistirajuće inkontinecije su slabost zdjelične muskulature kod žena koje su imale višebrojne trudnoće, slabost sfinktera (mišića koji kontrolira izlaz mokraće iz mjehura) nakon vaginalnih ili prostatičnih kirurških zahvata, prolaps (ispadanje) zdjelice kod žena, oštećenja živčanog sustava (kao što su multipla skleroza, Parkinsonova bolest, moždani udar), psihološke promjene (kao što su Alzheimerova bolest te depresija), karcinom mokraćnog mjehura te ozljede živaca ili mišića nakon kirurških zahvata.

Kada se obratiti liječniku?

Svome liječniku trebate se obratiti u slučaju da se inkontinencija ponavlja, čak i kad se radi o malim količinama mokraće. Liječnici najčešće obavljaju fizikalni pregled s posebnim naglaskom na pregled zdjelice kod žena, genitalni pregled kod muškaraca, rektalni te neurološki pregled. Daljnje pretrage mogu uključivati biokemijski pregled mokraće, urinokuluturu, cistoskopiju (pregled unutrašnjosti mjehura), testove mjerenja tlakova i protoka urina (urodinamske studije), testove mjerenja brzine protoka urina kroz mokraćnu cijev (uroflow) te mjerenje količine urina u mjehuru nakon mokrenja (rezidualni urin).

Inkontinencija se može liječiti primjenom različitih lijekova koji poboljšavaju funkciju mjehura, vježbanjem posebnih vježbi koje poboljšavaju kontinenciju, a uzrok ovog problema se može i kirurški odstraniti, ukoliko postoji mogućnost za to.

Kako se opremiti ako patite od inkontinencije?

Tvrtka HARTMANN kao proizvođač zdravstvenih i higijenskih proizvoda s velikom tradicijom, pruža posebnu podršku osobama koje pate od inkontinencije. Osim što svojim proizvodima nude izvrsnu zaštitu od propuštanja, nude i diskreciju, podršku i savjete.

HARTMANN proizvodi dizajnirani su tako da sprječavaju razvoj neugodnih mirisa, pretvaraju urin na ulošku u gel, tako da pružaju osjećaj suhoće, prilagođeni su za rjeđe tekućine te su dizajnirani za održavanje odgovarajućeg pH u kontaktu s kožom.

Njihovi proizvodi za inkontinenciju dolaze pod brendom MoliCare, a među njima se mogu pronaći visokokvalitetni jednokratni proizvodi prilagođeni individualnim potrebama. U njihovoj ponudi za osobe s inkontinencijom mogu se pronaći ulošci za inkontinenciju (anatomski ulošci za blagu, blagu do umjerenu, umjerenu, tešku i vrlo tešku inkontinenciju), pelene za inkontinenciju (za blagu i umjerenu slabost mjehura), elastične mrežaste hlače, gaćice pelene za inkontinenciju (za umjerenu, tešku i vrlo tešku inkontinenciju), podloge za inkontinenciju (podloge s celuloznim slojem i podloge s celuloznim paperjem) te kozmetički proizvodi za njegu kože osoba s inkontinencijom. Više o tim proizvodima možete pronaći na ovom linku.

Proizvode MoliCare možete pronaći u ljekarnama, specijaliziranoj trgovini HARTMANN Plus u Zagrebu ili možete naručiti preko interneta u njihovoj Internet trgovini do koje možete doći preko ovog linka.

Također, prije kupnje možete naručiti i besplatne uzorke kako biste vidjeli odgovaraju li vam njihovi proizvodi. Sve što trebate je ispuniti kratki upitnik, a možete odabrati do dva proizvoda. Do besplatnih uzoraka možete doći preko ovog linka.

molicare

Proizvode za inkontinenciju MoliCare možete pronaći u ljekarnama te u specijaliziranoj trgovini HARTMANN Plus u Zagrebu | foto: HARTMANN

____________________________________

Tekst je nastao kao dio native studija portala mirovina.hr i tvrtke HARTMANN.

Sve što trebate znati o urinarnoj inkontinenciji
Popularno

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap