Probali smo jedan od najboljih fiš paprikaša: Skuhao ga je Ratko i otkrio recept

Jasmina Grgurić Zanze
23. kolovoza 2025.
Novosti
A- A+

Probali smo jedan od najboljih fiš paprikaša u Hrvatskoj. Spremio nam ga je Ratko Lovrić, poznato lice fišijada u Slavoniji, a s nama je podijelio i svoj recept. Fiš se kuhao u kotliću, a kako je to izgledalo možete pogledati u videu. Donosimo vam postupak korak po korak, kao i sve sastojke.

Fiš paprikaš | Mirovina.hr

Fiš paprikaš najpoznatije je tradicionalno riblje jelo Slavonije i Baranje. Netko volji ljuti fiš, neto blaži, netko stavlja više vrsta riječne ribe, neto samo jednu. Koliko kuhara, toliko i recepata, a mi smo probali jedan od najboljih fiš paprikaša u Hrvatskoj. Spremio nam ga je Ratko Lovrić, poznato lice fišijada u Slavoniji, a s nama je podijelio i svoj recept.

Uz fiš vam treba malo tjestenine i dobro društvo

Fiš paprikaš u loncu
Bakina kuhinja: Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih

U kotlić se najprije stavlja riba, lijepe potkove i glave šarana kojima je izvađena gorka kost. Ikra je također spremna, ali se ona dodaje deset minuta pred kraj kuhanja. Nakon ribe dolazi luk. On ne smije biti dinstan, samo usitnjen štapnim mikserom ili blenderom. Zatim se dodaje hladna voda. U našem slučaju ide 4,5 litre vode na tri kilograma ribe. Postoji i trik kako odokativno procijeniti koliko vode trebate. Ribu stisnete na dno, a voda onda treba prijeći preko zgloba ruke.

Što se tiče paprike, bitna je njena kvaliteta. Ratko uvijek uzima Žužanu i Kiš papriku, po tri žlice slatke paprike od svakog. Radili smo nešto blaži fiš za nas s gastritisom pa je na tu količinu išla samo jedna žlica ljute paprike. Naravno, tu količinu podebljajte ako volite ipak žešći okus. Još decilitar domaćeg paradajz sosa i sol, dvije žlice soli na ovu količinu, jer je sol jedini sastojak koji se može i naknadno dodati ako usfali. Zatim se to pusti da se okusi prožmu, pali se vatra i za 45 minuta fiš je na stolu. Uz domaću tjesteninu, ništa vam više ni ne treba – osim možda dobrog društva s kojim ćete podijeliti fiš.

Fiš paprikaš | Mirovina.hr

Fiš paprikaš | Mirovina.hr

Sastojci za fiš paprikaš

– 3 kg ribe (potkove i glave šarana)
– luk (tri do četiri glavice)
– 4,5 litre hladne vode
– 6 velikih žlica slatke paprike, 1 žlica ljute
– 2 velike žlice soli (po potrebi još dodati)
– 1 dcl domaćeg paradajz sosa


Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap