Privatni dom u Puli prekršio zabranu rada: Inspekcija nije mogla identificirati dvije štićenice, a bilo je još problema

Milan Dalmacija
2. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Zbog kršenja zabrane rada, inspekcija Ministarstva socijalne politike je zajedno s policijom i djelatnicima Centra za socijalnu skrb Pula posjetila privatni dom za starije i nemoćne osobe Meri. Tom prilikom nisu mogli identificirati dvije korisnice doma, pa su sve štićenike premjestili u druge domove ili ih vratili obiteljima.

Ilustracija: Rawpixel

Pulski dom za starije i nemoćne osobe Meri, posjetila je u četvrtak inspekcija Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zajedno s policijom i djelatnicima Centra za socijalnu skrb. Index doznaje kako je vlasnica doma prekršila zabranu rada iz srpnja ove godine. Zabrana je izdana zbog toga što vlasnica nije ishodila rješenje o ispunjavanju mjerila za pružanje socijalnih usluga.

Stariji umirovljenik se drži za glavu u kolicima koja gura druga osoba
Dom za starije je godinama radio bez dozvola, a sud je tek sada kaznio vlasnicu i to novčanom kaznom

Iz resornog ministarstva su poručili kako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da dom i dalje pruža smještaj za osmero starijih i teško bolesnih osoba, od kojih je troje nepokretno i težeg zdravstvenog stanja. Prilikom nadzora u domu se nalazila majka direktorice koja je odbila dati dokumentaciju o korisnicima, a nije znala ni njihove osobne podatke. To je doveliko do toga da za dvije korisnice doma uopće nije bilo moguće utvrditi identitet, zbog čega je reagirala i policija.

– Zbog činjenice da nije bilo moguće izvršiti uvid u dokumentaciju korisnika niti bilo kakve podatke o njima te kako nije bilo moguće utvrditi kvalitetu skrbi, procijenjeno je kako postoji potencijalna ugroza, pogotovo za tri dementne nepokretne osobe. Nadležnom Centru za socijalnu skrb Pula je istoga dana u kasnim popodnevnim satima upućen dopis zbog potrebe žurnog izmještanja korisnika s obzirom na zatečeno stanje i činjenicu da se u objektu ilegalno pružaju usluge smještaja za starije i teško bolesne odrasle osobe, poručili su iz ministarstva.

Dodali su da su u suradnji s policijom i CZSS-om premjestili šest korisnica u druge domove, dok su dvije žene vraćene u kućanstva članova njihovih obitelji. Vlasnica doma je kratko komentirala da se ne osjeća dobro. Tvrdi da ministarstvo ne govori istinu i da će zbog toga angažirati odvjetnicu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap