Pripremite se na nestabilno vrijeme: Promjena kreće već danas, a sutra se očekuje i tuča

Luka Kalac
20. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Krupa, tuča ili grad nastaje u vrlo snažnim grmljavinskim nevremenima, a često se pojavljuje u proljeće i ljeto. Treba imati na umu kako zrna leda i manjeg obujma mogu nanijeti štetu poljoprivrednim nasadima, vozilima i određenim objektima. Poseban oprez na to trebaju sutra obratiti stanovnici područja u okolici Požege i Slavonskog Broda koje bi mogla pogoditi tuča. S druge strane, Dalmatinci će osjetiti udare olujnog juga koji će dosegnuti i do 70 km/h.

Krupa, tuča ili grad pokrila biljek u prirodi.

Krupa | Foto: Unsplash /
David Trinks

Pred nama je još točno mjesec dana do početka ljeta, no do tada smo prepušteni prekrasnim čarima proljeća. Idućih dana stanovnici Hrvatske mogli bi se, u određenim dijelovima zemlje, suočiti s noćnom morom svih poljoprivrednika, vozača i vlasnika kuća, krupom. Već se danas krajem dana očekuje povećana naoblaka. U poslijepodnevnim satima očekuje se mjestimični pljusak i grmljavina, ali srećom, samo kratkotrajno. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 24 i 28 Celzijevih stupnjeva, a visok postotak vlage u zraku izazvat će jak osjećaj sparine.

U noći s ponedjeljka na utorak doći će do naoblačenja popraćenim jakom kišom i grmljavinom. Uz to, kroz noć će jačati i jugo koje će biti posebno izraženo na južnom dijelu Jadrana, čiji će stanovnici osjetiti olujne udare vjetra koji će sezati i do 70 km/h.

Umirovljenik meteoropat pati od glavobolje
U anketi o vremenskim promjena gotovo pola čitatelja osjeća bolove: 'Još pitate, bolje znam od poznatog meteorologa'

Određene dijelove Slavonije pogodit će krupa

Sutrašnji početak dana, utorak 21. svibnja obilježit će temperatura zraka od 13 do 18 Celzijevih stupnjeva, dok će stanovnici na obalnom području iskusiti mjestimično toplije noći i to iznad 20 °C. Stanovnici mjesta koja će iskusiti nestabilan vlažan zrak, mogli bi se suočiti s velikim količinama oborine. Gorski Kotar i sjeverozapadni krajevi unutrašnjosti bit će pogođeni pljuskovima uz grmljavinu, prenosi n1info.hr.

U poslijepodnevnim satima će se nad međurječjem Save i Drave nadviti grmljavinski oblaci. Okolica Požege i Slavonskog Broda te Baranja bit će pogođeni olujnim udarima vjetra koji će biti popraćeni izraženijim oborinama, a dodatne probleme mogla bi stvoriti i krupa na navedenom području.

Mjestimična jutarnja magla u srijedu

Jugo će se osjetiti diljem obale, dok će Dalmatinci biti suočeni s olujnim jugom koje će prema kraju dana okrenuti na lebić. Najviša dnevna temperatura koju će iskusiti stanovnici obalnih gradova kretat će se između 22 i 26 Celzijevih stupnjeva. U Slavoniji i Baranji, temperatura zraka dosegnut će i 28 °C, piše n1info.hr.

Srijeda će u unutrašnjosti započeti s mjestimičnim jutarnjim maglama. S druge strane, na Jadranu će prevladavati sunčana razdoblja uz slabo jugo s jutarnjim temperaturama zraka od 13 do 16, dok će se najviše dnevne kretati oko 24 Celzijevih stupnjeva. Velika je vjerojatnost da će meteoropati osjetiti zdravstvene smetnje koje će uzrokovati snažne promjene vremena. Što je točno meteoropatija, koji su učinci nagle promjene vremena na starije i što HZJZ savjetuje osobama treće životne dobi koje muče ovi problemi, možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap