U anketi o vremenskim promjena gotovo pola čitatelja osjeća bolove: ‘Još pitate, bolje znam od poznatog meteorologa’

Luka Kalac
29. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Prošlog tjedna postavili smo vam pitanje u anketi u kojoj nas je zanimalo osjećate li vremenske promjene na svom zdravlju, a vaši odgovori su bili iznenađujući. Nešto manje od polovice čitatelja je odgovorilo kako redovno osjeća bolove uzrokovane naglim promjenama vremena. Manje od 12 posto naših čitatelja nema nikakvu poveznicu između zdravstvenih poteškoća i vremenskih neprilika.

Umirovljenik meteoropat pati od glavobolje

Glavobolja | Foto: Pexels / Gerd Altmann

Za razliku od pretprošlog i prošlog tjedna kada nismo znali bismo li za šetnju odjenuli majicu kratkih rukava ili zimsku jaknu, više nemamo tih briga. Bilo je i vrijeme jer je već kraj studenog pa gledajući temperature, možemo reći kako smo napokon zakoračili u pravu zimu. Iako će kalendarska zima započeti za nešto manje od četiri tjedna, možemo biti sigurni da nas mjeseci dijele od sunčanih i toplih razdoblja.

Srećom, oni koji osjete nagle vremenske promjene na svom tijelu i meteoropati, moći će odahnuti neko vrijeme jer je pred nama hladna, ali stabilna zima. Nadamo se da neko vrijeme nećete iskusiti oblačno vrijeme, pad atmosferskog tlaka, kišu, snažne vjetrove i oluje te vlažnost zraka, u obliku bolova na vlastitoj koži. Osobe koje to osjete se smatraju najboljim prognozerima vremenskih prilika i neprilika, ali nadamo se da će barem na koji tjedna biti pošteđene toga.

Rezultati ankete

Na pitanje utječu li vremenske promjene na vaše zdravlje, čak 439 osobe, odnosno 46,21 posto ispitanika je izjavilo kako ih osjete u potpunosti. Manja brojka dolazi iz odgovora ‘Povremeno osjetim nelagodu’ koji je odabralo 262 ispitanika koji čine 27,58 posto sudionika ankete.

Gotovo dvostruko manje odgovora, njih 137, odnosno 14,42 posto odnosi se na to da se našim čitateljima javljaju bolovi na mjestima starih ozljeda. Najmanji broj otpada na 112 čitatelja koji nemaju nikakvih problema sa zdravljem, neovisno o vremenskim promjenama.

Unatoč bolovima, humora i dalje ne nedostaje

Na isto pitanje odgovorili ste i na našoj Facebook stranici s koje smo izdvojili najzanimljivije komentare. Neki od naših čitatelja su nam otkrili kako se oni nose s vremenskim promjenama i kako utječu na njihovo zdravlje. ‘Još pitate. Bolje znam od Vakule, noge otpadoše’, ‘Osjete mladi ljudi, a kamoli ne penzići’, ‘Na nas utječu platne liste… Vrijeme je još podnošljivo…’, ‘Jako strašno. Neopisivo i to godinama’, ‘Nažalost, često znam reći: Ubi me ovo vrijeme! S dvije gadne kronične bolesti svako malo po cijelu noć ne spavam!’, ‘Utječu i te kako’, ‘Da, tlak’, ‘Da, ne mogu u šetnju’, samo su neki od komentara.

Anketa o vremenskim promjenama i utjecaju na zdravlje

Anketa o vremenskim promjenama i utjecaju na zdravlje | Foto: Screenshot mirovina.hr

Copy link
Powered by Social Snap