Prijatelji životinja: Stariji ljudi, udomite starije životinje i zajedno prebrodite starost!

Jelena Ratko
25. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Stariji ljudi nerijetko udomljavaju životinje iz azila i skloništa, kako bi imali društvo u umirovljeničkim danima, kako bi bili manje usamljeni i više zauzeti brigom o drugima. Međutim, kada udome mlade životinje, nakon smrti ostavljaju svoje ljubimce u istom onom stanju u kojemu su oni sami bili prije nego su ih udomili – usamljene i tužne.

Foto: pixabay.com

Prije nekoliko dana, pisali smo o mladiću iz Osijeka koji je udomio najstarijeg psa iz tamošnjeg azila. Petnaestogodišnji pas Petar, nadimka Deda, ostatak života provest će u toplini novoga doma.

Nažalost, starije životinje ne udomljavaju se često, a one su upravo “idealni partneri ljudima u godinama jer ne zahtijevaju toliko vremena, energije i dresure kao one mlađe”, rekao nam je Matko Boršić iz Udruge Prijatelji životinja. Boršić objašnjava da starije životinje neće morati učiti gdje da obavljaju nuždu i da ne grizu šlape, a po naravi su mirnije.

“Time činite i dobro djelo pružajući im, barem zadnjih nekoliko godina života, zauvijek dom pun ljubavi”, kaže.

Kućni ljubimci imaju ljekoviti učinak na starije osobe

Osim toga, životinje znaju otjerati osjećaj samoće, napominje Boršić i dodaje kako su zaista dobro društvo. Starije životinje već sve znaju, nije ih potrebno “dresirati” koliko one mlađe te zahtijevaju manje vremena i pažnje od čovjeka koji skrbi o njima.

Umirovljenici i starije osobe, koji također nisu više na vrhuncu snage i nemaju energije za odgoj malih beba, zato bi trebali udomljavati starije životinje, s kojima će moći zajedno dočekati kraj.

Problem koji se pojavljuje u slučaju kada stariji skrbe o mladim životinjama jest onaj u slučaju smrti udomitelja – tada životinja ostaje sama, a tek se navikla na život u tom domu. Dodatni šok za životinju je onda povratak u sklonište ili azil.

Ako udomite stariju životinju, “ona to nikada neće zaboraviti te će biti odana i zahvalna do kraja”, uvjeren je Boršić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap