Prihodi od mirovinskih doprinosa rasli za 11 posto, što to znači za mirovine?

Jasmina Grgurić
3. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Rast broja zaposlenih i plaća glavni su argumenti Plenkovićeve Vlade da se gospodarstvo u pandemiji dobro drži. U državni proračun od mirovinskih doprinosa u prvih devet mjeseci ove godine slilo se 11 posto više sredstava nego lani u istom razdoblju, što ukazuje na stabilnost mirovinskog sustava. No, s obzirom na velike dotacije koje nedostaju za isplatu mirovina, teško možemo govoriti o napretku.

Foto: Unsplash

U ovoj bi se godini od mirovinskih doprinosa trebalo skupiti 24,8 milijardi kuna, što je za 11 posto više nego lani, a čak bi trebalo premašiti iznos koji je prikupljen u 2019. godini. Ovisi to prvenstveno o kretanjima zaposlenosti i rasta plaća, no sama mjesečna dinamika punjenja državnog proračuna uplatama za mirovinsko osiguranje ovisila je kroz godinu i o raznim olakšicama koje su poduzetnici dobili u pandemiji.

Tako će u ovoj će godini doprinosi pokriti oko 59 posto izdataka za mirovine, dok će preostalih 41 posto, odnosno 17,43 milijarde kuna, država namaknuti iz poreznih prihoda. Gotovo isti iznos iz proračuna je trebalo doznačiti primjerice i 2015. godine, ali stanje je sada povoljnije, jer su tada doprinosi pokrivali tek 52 posto troška isplate mirovina, piše Novi list.

kune i euri
Usklađivanje mirovina iza ugla: Koliko bi mogle rasti u 2022. godini?

Hrvatska u ovoj godini ima i nešto povoljniji odnos umirovljenika i zaposlenih nego što je to bilo prije šest godina. No, situacija je za umirovljenike znatno nepovoljnija, jer je udio prosječne mirovine u neto plaći  i nakon rujanskog usklađivanja ostao ispod 38 posto, dok je prije šest godina bio gotovo 43 posto pa je sve veći broj umirovljenika u riziku od siromaštva.

S obzirom na veće prihode od doprinosa, može se reći da je situacija u mirovinskom sustavu stabilna, no bez značajnijeg povećanja plaća i zaposlenosti odnos uplaćenih doprinosa i izdataka za mirovine neće postati povoljniji. No, ako stvari ostanu kao sada, neće se ni pogoršati pa isplata mirovina ne bi trebala postati upitna. Dapače, zbog rasta cijena i plaća očekuje se da će umirovljenike iduće godine dočekati jedno od većih usklađivanja mirovina. Tako bi već prvo siječanjsko usklađivanje u 2022. moglo iznositi oko 2 posto. Ove godine su mirovine, podsjetimo, ukupno kroz oba usklađivanja rasle tri posto.

Prihodi od mirovinskih doprinosa rasli za 11 posto, što to znači za mirovine?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap