Prevaren lakovjerni 70-godišnji umirovljenik iz Ozlja: ‘Iza te velikodušne ponude se krije prijevara’

Luka Kalac
18. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Gotovo svakodnevno policija zaprimi nekoliko prijava umirovljenika koji su prevareni. Ovog puta je riječ o 70-godišnjaku iz Ozlja kojeg je kontaktirala nepoznata žena i obećala mu da će dobiti novac. Slijepo joj vjerujući, umirovljenik je ustupio svoje osobne podatke, a vrlo brzo nakon toga je shvatio da je ostao bez ijednog centa na bankovnom računu. Policija je zato još jednom napisala niz savjeta kako prepoznati jeste li se pronašli u ulozi potencijalne žrtve. Dodali su kako nema nikakvih razloga da vam neka osoba koju ne poznajete daruje veliki novčani iznos.

Sijedi umirovljenik u smeđoj jakni sjedi na klupi.

Umirovljenik | Foto: Unsplash / Mykyta Martynenko

Unatoč kreativnosti prevaranata s kojima je teško držati korak, i dalje ljudi ne misle kako bi baš oni mogli biti prevareni pa lako nasjednu na razne priče. Jedna takva priča dolazi iz grada Ozlja kada je 70-godišnji umirovljenik prijavio policiji kako je 28. prosinca 2023. godine zaprimio telefonski poziv nepoznate žene koja mu je vrlo brzo nakon toga poslala i elektroničku poštu. U njihovoj komunikaciji, između ostalog, prevarantica mu je rekla kako će dobiti određenu sumu novca.

Obećan mu novac, a njegov nestao sračuna

Umirovljenik je dobio poziv žene koja mu je nakon toga poslala i e-mail. Tražila ga je njegove podatke, a obećala mu je da će kasnije dobiti novac. Umjesto toga, 70-godišnjak je ostao bez novca.

– Oštećeni joj je dao podatke sa svoje bankovne kartice nakon čega je s njegovog računa skinut određeni novčani iznos, stoji na stranicama Policijske uprave karlovačke.

S obzirom na to da i dalje ima osoba koji nasjedaju na ovakve prevare, a samim time polazi se od pretpostavke da je još i veći broj potencijalnih žrtava prevara, na stranicama policije osvanuli su neki od savjeta pomoću kojih bi se građani mogli zaštititi. Više o savjetima policije vezanima za sigurnost možete pročitati  ovdje.

umirovljenik s kapom na glavi gleda u daljinu, dok je u pozadini zalazak sunca
Umirovljenik (89) tražio nekoga za suživot pa ostao bez 800 eura, prevarantica prijavljena državnom odvjetništvu

Savjeti policije

Jedan od tih savjeta je provjera adrese pošiljatelja elektroničke pošte, nakon čega biste trebali provjeriti postoji li ta pravna ili fizička osoba. Najvažnije od svega je ne slati svoje osobne podatke ili podatke s bankovnih kartica na zahtjev prevaranata.

– Podsjećamo građane da ne vjeruju nepoznatim osobama u virtualnoj komunikaciji koje nisu prethodno provjerili da zaista postoje i njihovim lažnim obećanjima o velikim donacijama, nasljedstvima i slično. Zapamtite, nema nikakvih razloga da vam neka osoba koju ne poznajete daruje veliki novčani iznos, a i uvijek se iza te velikodušne ponude krije prijevara! Ako dobijete ovakvu ili sličnu ponudu putem elektroničke pošte ili društvenih mreža, odmah pozovite policiju na broj 192, zaključeno je u priopćenju PU karlovačke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap