Prevare u Njemačkoj: Lažni djelatnici mirovinskog osiguranja varaju umirovljenike

Ana Kanazir
7. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Prevaranti su u Njemačkoj vrlo kreativni u varanju umirovljenika. Naime, prerušavaju se u djelatnike mirovinskog osiguranja i pokušavaju doći do osobnih ili bankovnih podataka osiguranika, kao i do novca.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik

Euri | Foto: mirovina.hr

U Njemačkoj su sve češći pozivi u kojima se od kupca traži da kažu svoju e-mail adresu, a prevaranti nerijetko i prijete smanjenjem mirovina i raznim sankcijama ako se ne prebaci novac na račun u stranoj banci.

prijevara
Riječanki (80) lažni policajac uzeo pozamašnu svotu: Snage reda ponovno upozoravaju na prevarante

Prevare su vrlo česte, a na meti su najčešće umirovljenici. Upravo aktualna prevara u Njemačkoj je ona u kojoj umirovljenike varaju lažni djelatnici njihovog mirovinskog osiguranja, odnosno djelatnici Deutsche Rentenversicherung Bund – DRV, prenosi Sanja Čović za Fenix magazin.

Upravo zato se umirovljenici upozoravaju da ne nasjedaju na neobične zahtjeve u kojima ih se traži da prebace svoj novac na tuđe račune. Njemačko mirovinsko osiguranje izdalo je i posebnu brošuru ‘Čuvajte se trikova’. U brošuri se tako navodi kako ‘Njemačko mirovinsko osiguranje od vas nikada neće tražiti uplatu novca putem telefona. To se uvijek radi u pisanom obliku’.

Iako se događa u Njemačkoj, slične prevare su česte i kod nas. U većini slučajeva se djelatnici predstavljaju lažnim titulama i imenima kako bi došli do novca ili imovine umirovljenika. Najvažnije je nikome tko dođe na vrata, a nema pravilnu ispravu ne otkrivati svoje osobne podatke ili osobne podatke. O sličnoj prevari možete čitati i ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap