Preminuo nobelovac John Hume (83), čovjek koji je zaslužan za pomirbu katolika i protestanata u Sj. Irskoj

Josip Mihaljević
3. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i istaknuta figura u javnom životu Sjeverne Irske John Hume preminuo je u 83. godini života. Hume je zaslužan za pomirbu katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj, a taj sukob je razarao zemlju punih 30 godina.

john hume

Foto: John Hume | Youtube screenshot

Dobitnik Nobelove nagrade za mir John Hume preminuo je danas u 83. godini, piše bbc.com. Hume je jedan od najistaknutijih političara u Sjevernoj Irskoj i jedna od ključnih figura u pomirbi između katolika i protestanata u toj zemlji, sukobu koji je punih 30 godina razarao zemlju.

Hume je bio jedan od osnivača Socijaldemokratske i radničke partije u 1970. godini koju je vodio od 1979. do 2001. godine.

Sjeverna Irska tuguje za Humeom

Uživao je ogroman ugled i divljenje zbog svojih mirovnih i demokratskih politika za koje se zalagao tijekom tridesetogodišnjeg nasilja između protestanata i katolika.

“John Hume bio je politički titan, vizionar koji je odbijao prihvatiti da budućnost mora biti ista kao i prošlost. Njegov doprinos miru u Sjevernoj Irskoj uistinu je epski. Bio je uvjeren da je mir moguć, bezuvjetno se zalagao za njega na nevjerojatno kreativne načine”, kazao je bivši premijer Velike Britanije Tony Blair.

Trenutačni premijer Sjeverne Irske Micheal Martin kazao je kako je otišao veliki heroj i istinski mirotvorac:

“Tijekom najmračnijih dana parlamentarnog terorizma i “sektašenja”, Hume je nadu držao na životu. Strpljenjem i požrtvovnosti doživio je trijumf i mir je pobijedio”, kazao je Martin.

Dobio Nobelovu nagradu za mir

Hume je 1998. godine podijelio Nobelovu nagradu za mir s Davidom Trimbleom, još jednom istaknutom figurom u završnim pregovorima koji su okončali sukob.

Hume je stranku napustio 2001. godine, a tada su ga hvalili svi političari u Sjevernoj Irskoj, čak i oni koji su mu tijekom svih godina bili oporba. U mirovinu je otišao 2004. godine, ali je nastavio s aktivizmom. Zalagao se za europske integracije, isticao probleme vezane za globalno siromaštvo. Evo što Hume rekao o svojim naporima kada je primao Nobelovu nagradu:

“Svi sukobi dolaze zbog različitosti, bila ta različitost rasa, religija ili nacionalnosti. Europski vizionari su odlučili da različitost nije opasnost, različitost je prirodna. Različitost je esencija čovječanstva. To je slučajnost koja se događa pri porodu i zbog toga nikada ne bi trebala biti izvor mržnje ili sukoba. Odgovor je da različitost moramo poštovati. I tu vam leži temeljni princip mira – poštovanje različitosti”, kazao je Hume.

Hume je bolovao od demencije, a preminuo je u jednom domu za starije u Sjevernoj Irskoj.

 

 

Preminuo nobelovac John Hume (83), čovjek koji je zaslužan za pomirbu katolika i protestanata u Sj. Irskoj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap