Preminuo je Boris Bućan, jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara

Ana Kanazir
24. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Jedan od najznačajnijih suvremenih umjetnika, Boris Bućan preminuo je u 77. godini života. Bio je akademik, umjetnik, slikar i grafički dizajner, a njegovo najpoznatije djelo je ‘Žar ptica’.

Boris Bućan pored svojih umjetničkih djela

Boris Bućan | Foto: Screenshot YouTube HRT

Boris Bućan se u javnosti sa svojim radovima pojavio krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Iza njega je osamdesetak samostalnih izložbi i više od 160 zajedničkih nastupa. Vijest o njegovoj smrti je potvrdio Nacionalni muzej moderne umjetnosti u čijoj su se postavi našla i njegova djela.

Bućan je upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani, dok je studij slikarstva nastavio u Zagrebu. Dao je osebujan pristup oblikovanju plakata, a najpoznatiji je njegov plakat za balet ‘Žar ptica’. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća je izvodio razne intervencije u javnim urbanim prostorima grada, a plakati su mu rađeni u velikim dimenzijama.

Njegovi radovi se nalaze i u muzejima diljem svijeta, u New Yorku, Münchenu, Melbourneu i u Essenu. Dobio je i nagradu za životno djelo 2006. godine koje mu je dodijelilo Hrvatsko dizajnersko društvo, a dobitnik je i brojnih drugih nagrada i priznanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap