Umro Božidar Škofač: Čuvar tradicije Pokuplja jedva je preživio potres, ali ipak je otišao

Milan Dalmacija
22. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Božidar Škofač preminuo je u 73. godini života. Ovaj profesor i slikar cijeli je svoj život posvetio očuvanju baštine Pokuplja, odnosno letovanićkog kraja. Petrinjski je potres jedva preživio, dok je bio u uništenoj crkvi u Žažini, stavivši stolić iznad glave.

Božidar Škofač | Foto: Sisačka biskupija

Profesor umjetnosti, slikar i čuvar tradicionalne baštine Pokuplja, Božidar Škofač preminuo je protekle nedjelje u 73. godini. Škofač je prije dvije i pol godine jedva preživio potres u Petrinji. U trenutku udara našao se u uništenoj crkvi u Žažini. Život mu je spasio stolić pod koji je uspio zavući glavu.

Božidar Škofač je rođen 15. travnja 1950. godine u Letovaniću, gdje je živio cijelog svog života. Od malena je njegovao umjetnički izričaj inspiriran okolinom u kojoj je odrastao. Time je svrstan među zapaženije hrvatske zavičajne slikare.

Godine 1975. osnovao je KUD Poculica, u kojem je bio koreograf, pjevač i umjetnički voditelj. U vlastitoj rodnoj kući osnovao je jednu od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj, s više od 5.000 eksponata. Republika Hrvatska zaštitila je njegovu zbirku smještenu u tri drvene hiže kao kulturno dobro.

Škofač je za svoj rad dobio brojna priznanja, među kojima je Nagrada Vicko Andrić koju je dobio 2014. godine za svoj rad na očuvanje kulturne baštine svog zavičaja.

https://www.facebook.com/sisackabiskupija/posts/pfbid0xKbzoYLTrsnNx8NsP6CAQ5yvLNqTdsSm3RoEVfg86sP8tiTnhbMs9mDcNW6UbLbml?__cft__[0]=AZUHl7X50xJzNdWE6e82p9TPQT1cEWRn7v0M8uqQ2JtlQePJJdbvtjpqAB_lyXUBrr0AdoLSohECOqCObo7Upw2t523CInNqfb7ZfJKJUujP4zpC7kcnZ1qavK2Zfrfj3onF0ciEQnwBsOy__pfxf2It&__tn__=%2CO%2CP-R

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap