Premalo ih je: Bolnice mole vlast da dopuste liječnicima rad do 70. godine

Josip Mihaljević
23. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Manjak liječnika sve je veći problem u Hrvatskoj, no u tom nedostatku nismo usamljeni. Udruženje talijanskih bolnica zamolilo je njihovu Vladu da im dopusti zapošljavati liječnike do 70. godine, odnosno da mogu ponovno na posao vratiti one koji su se umirovili sa 65. Razlog – manjak stručnog kadra.

lijecnik doktor kirurg

Foto: Unsplash

Manjak liječnika osjeti se i u Italiji, piše thelocal.it. Tamošnje regionalno udruženje zdravstvenih radnika pozvalo je talijansku vladu da omoguće rad liječnicima do 70. godine, a ako im to prođe, mogli bi zapošljavati sve one liječnike koji su silom zakona umirovljeni sa 65 godina starosti.

Italija zbog odlaska u mirovinu ostaje bez 38 tisuća liječnika

gripa
Liječnici s Harvarda otkrivaju: Je li cjepivo protiv gripe efikasno kod starijih ljudi?

Bolnicama već sada nedostaje liječnika, a očekuju i veliki val umirovljenja što će biti veliki udarac za zdravstveni sustav. U sljedećih 5 godina mogli bi ostati bez 38 tisuća liječnika koji odlaze u mirovinu.

Trenutačno, liječnici u Italiji mogu u mirovinu sa 65 godina ili ako imaju 40 godina staža. Budući da je obrazovanje za liječnika nešto duže nego u ostalim profesijama, većina liječnika 40 godina staža skupi tek sa 66 ili 67 godina.

Problem nije lako rješiv, jer talijanska sveučilišta ne mogu isporučiti dovoljno diplomiranih liječnika koji bi popunili sva prazna mjesta koja postoje, i koja će tek nastati.

Isti problemi prisutni i u Hrvatskoj

Hrvatskoj nedostaje liječnika, a pacijente sve češće liječe - umirovljenici!

Prosječna dob obiteljskih liječnika u Hrvatsko je 55 godina, a u naredne dvije godine će 25% njih steći prve uvjete za mirovinu.

U Virovitičko-podravskoj županiji situacija je najgora – tamo jedan liječnik radi na 425 stanovnika.

Sve češće se u medijima mogu pročitati vijesti gdje se u manjim mjestima liječnicima nudi smještaj, dobra plaća, pokušavaju im udovoljiti najviše što mogu – no interes je premalen. I studenti koji i sami dolaze iz manjih mjesta preferiraju završiti specijalizaciju i raditi u nekoj od većih bolnica.

Uz to, Italiju ne muči problem iseljavanja u jednakoj mjeri kao i kod nas. Svježe diplomirani liječnici iz Hrvatske tako bi mogli puniti rupe u zdravstvenim sustavima drugih zemalja, gdje ih za to mogu platiti puno više nego u Hrvatskoj.

 

Premalo ih je: Bolnice mole vlast da dopuste liječnicima rad do 70. godine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap