Predsjednica: “Umirovljenici su osuđeni na mizerne mirovine, od toga ne možemo bježati”

Josip Mihaljević
2. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Govoreći na 27. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor na temu “Ključni izazovi i preduvjeti ekonomskog razvoja Hrvatske” u kojem je govorila o umirovljenicima i mirovinskom sustavu.

kolinda grabar kitarović

Foto: Kolinda Grabar-Kitarović | Youtube screenshot

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović  poručila je u govoru na 27. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista da su mirovinski i zdravstveni sustavi neodrživi, te je istaknula četiri reforme koje hitno moramo provesti.

U uvodu je kazala da je u trenutku njenog osvajanja mandata Hrvatska bila jedna od najzaduženijih država Europe, s najvišom stopom nezaposlenosti i katastrofalnim stanjem državnih financija. Zatim je kazala kako je ustrajala na poticanju izgradnje modernog tržišnog gospodarstva i provedbi reformi:

“Danas, nakon pet godina svojega predsjedničkog mandata, mogu kazati kako smo u tome djelomično uspjeli. I to zahvaljujući poreznoj reformi i odgovornom vođenju javnih financija te makroekonomskoj stabilnosti”, rekla je predsjednica.

Predložila četiri reforme

kolinda
Predsjednica: "Pobjedu temeljim na brizi za starije sugrađane kojima treba posvetiti više pozornosti"

Kako bi trajno povećali životni standard građana, predsjednica je istaknula četiri velike reforme koje moramo provesti.

Prva od njih odnosi se na racionalizaciju i digitalizaciju državne uprave:

“Javna služba mora biti potpora, a ne zapreka rastu u modernom i inovativnom gospodarstvu temeljenom na znanju, kakvo želimo stvoriti. Time ćemo promicati transparentnost, omogućiti provođenje nulte tolerancije prema korupciji, dovesti do uklanjanja mentaliteta koji koči brzi protok poslovnih procesa, te omogućiti korjenitu reformu državne administracije i pravosuđa”, kazala je Grabar-Kitarović.

U drugoj se zalaže za veću razinu zaposlenosti, bolje uvjete rada i borbu protiv iseljavanja mladih.

“Našem čovjeku moramo omogućiti situaciju u kojoj se o njemu više neće razgovarati u terminima socijalnog slučaja. Iz života i svakodnevice naših ljudi moramo izbaciti pojmove minimalne plaće ili dječjeg doplatka. Struktura gospodarstva se mora preoblikovati na način da „socijalni“ termini više ne caruju našim medijskim prostorom”, istaknula je predsjednica.

Treći dio odnosi se na bolje uvjete poslovanja, suzbijanje korupcije i povećavanje ulaganja.

Žestoko napala mirovinski i zdravstveni sustav

kolinda grabar kitarović
Kolinda: "Može li itko živjeti s minimalnih 3.000 kuna?" Pa, 824.000 umirovljenika živi s manje

Četvrta predsjedničina reforma odnosi se na mirovinski i zdravstveni sustav:

“Ojačati mirovinski i zdravstveni sustav, a to se ne može bez realnog sagledavanja stanja u kojem se nalazimo. Podsjetit ću kako su hrvatski mirovinski i zdravstveni sustav u postojećim okolnostima neodrživi i predstavljaju najveći fiskalni rizik za državu. Umirovljenici su osuđeni na život s mizernim mirovinama, a dugovi u zdravstvu i liste čekanja i dalje ostaju problemi – problemi od kojih više ne možemo i ne smijemo bježati. Naše politike moraju u većoj mjeri percipirati probleme društva. Moramo se snažnije zalagati za najranjivije skupine, a to su građani s ispodprosječnim primanjima i naši umirovljenici. Povećanje životnog standarda svih građana Hrvatske mora biti na vrhu liste prioriteta. A to možemo samo aktivnom gospodarskom politikom, koja će osnažiti one koji proizvode nove vrijednosti i koji su zapravo motori cjelokupnog društvenog razvoja”, upozorila je predsjednica.

Za kraj, kazala je kako će svaki potez i mjera Vlade koji idu u smjeru četiri navedene reforme imati njenu potporu.

 

Predsjednica: “Umirovljenici su osuđeni na mizerne mirovine, od toga ne možemo bježati”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap