Da su izbori danas, samo bi četiri stranke prošle izborni prag

Josip Mihaljević
23. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Da se europski izbori održavaju danas, prag bi prešle samo tri stranke – HDZ, SDP, Živi zid i Most. Doduše, prag bi prošla i Amsterdamska koalicija, koja zbrojem svih svojih stranaka ima povjerenje 8.2 posto birača.

HRTpromocijaplus

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija sinoć je objavila kako će redovito mjesečno objavljivati HRejting – najveće istraživanje raspoloženja hrvatskog biračkog tijela, u suradnji s agencijom Promocija plus.

Ispitano je ukupno 1400 ispitanika, a statistička pogreška je +/- 2.62 posto. Iako se agencije za ispitivanje javnoga mnijenja i nisu baš proslavile svojim predviđanjima glede izbora za Županijsku skupštinu u Lici, rezultati su svakako zanimljivi.

Birači više ne žele spašavati brodogradnju

Osim europskim izborima, prvi HRejting bio je posvećen i uvijek aktualnoj temi o spašavanju brodogradilišta. Kada bi se pitalo veliku većinu birača – oni više ne žele plaćati posrnule divove brodogradnje. Birači svih stranaka protive se finaciranju brodogradnje, a podršku za tu politiku imaju birači samo jedne stranke – IDS-a.

Kao glavne argumente za nastavak financiranja, birači ističu spašavanje radnih mjesta (26,5 posto), dok za opetovane neuspjehe okrivljuju nesposobnu upravu (23 posto). Treći argument je kako je brodogradnja hrvatska tradicija i jedna od rijetkih velikih industrija koje imamo (21 posto).

Protivnika financiranja puno je više, a glavni argument je kako je već sada previše toga uloženo u brodogradnju (46 posto). Gotovo deset posto birača brodogradnju smatra trajno uništenom industrijom, a 7,6 posto birača da smo brodogradilišta davno trebali zatvoriti.

Europski izbori

Što se tiče europskih izbora, koji će se održati za malo više od dva mjeseca, HDZ je uvjerljivo prvi s 27,8 posto podrške. Slijedi SDP sa 16,5 posto, Živi zid s 10,6 posto i Most sa 6,4 posto podrške birača.

Sve ostale stranke pojedinačno ne prelaze izborni prag od 5 posto, iako sve sastavnice Amsterdamske koalicije u tome uspijevaju.

Ispod praga nalaze se HSS s 3,8 posto podrške, Neovisni za Hrvatski s 3,5 i Start s 3,2 posto podrške birača.

U gustoj situaciji na začelju, stranaka BM 365, kao i Glas, ima 2,5 posto podrške, a slijede ih Pametno s 2,4 posto i HNS s 2,3 posto.

Hrast ima 1,7 posto, IDS 1,3 posto, HSLS kao i HSU imaju 0,6 posto podrške za nadolazeće izbore.

Ako ubrojimo i sve sastavnice Amsterdamske koalicije, preskaču Most i ulaze u top 5 stranaka:

1. HDZ – 27,6%

2. SDP – 16,5%

3. Živi zid – 10,6%

4. Amsterdamska koalicija – 8.2%

5. Most – 6.4%

Sve druge stranke, prema anketi, ne prolaze izborni prag.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap