Predsjednica dijelila povlaštene mirovine: Ne želi reći kolike su i tko su sretni dobitnici

Josip Mihaljević
18. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne želi otkriti imena osoba koje je tijekom mandata poslala u povlaštenu mirovinu koja se dodjeljuje zbog osobitog doprinosa za razvoj Oružanih snaga.

kolinda

Foto: Youtube screenshot

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović je tijekom ovog mandata u povlaštenu osobu poslao dvije osobe, no ne žele otkriti o komu se radi, donosi  Jutarnji list.

Iz ureda za odnose s javnošću potvrdili su da je predsjednica kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga umirovila dvije osobe, ali nisu htjeli otkriti njihova imena, kao ni iznose njihovih mirovina.

Prema neslužbenim informacijama – radi se o dva svećenika

Provjerite kako se kreću povlaštene mirovine domobrana i NOB-ovaca

Odbijanjem davanja njihovih imena Ured predsjednice prekršio je pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda iz 2014. godine, u kojoj je predsjedniku RH i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje izričito naloženo da na zahtjev novinara ili bilo kojeg drugog građanina moraju dostaviti imena osoba koje je predsjednik svojom diskrecijskom odlukom umirovio, kao i iznose njihovih mirovina.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o dva svećenika, doznaje Jutarnji list.

Predsjednica ima ovlasti diskrecijskom odlukom umiroviti nekog od pripadnika Oružanih snaga, policije i tajnih službi i prije nego što je ta osoba stekla formalne uvjete za konzumiranje svojih mirovinskih prava.

Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, članak 5.:

“Na temelju odluke Vrhovnog zapovjednika, djelatnoj vojnoj osobi koja ima osobite zasluge za unapređenje oružanih snaga, odnosno ako postoji drugi osobito važan razlog, vojna služba može prestati s pravom na starosnu mirovinu i prije ispunjenja uvjeta za stjecanje prava utvrđenih ovim Zakonom i Zakonom o mirovinskom osiguranju.”

Takve mirovine se financiraju iz proračuna

aladrović
Aladrović o razdvajanju radničkih i povlaštenih mirovina: "Povlaštene mirovine još se neće dirati"

Tuđman, Mesić i Josipović su također mogli poklanjati povlašteno umirovljenje, ali je u lipnju 2014. godine Visoki upravni sud temeljem zahtjeva Jutarnjeg lista donio pravomoćnu presudu u kojoj se jasno kaže kako imena umirovljenih osoba, kao i iznosi njihovih mirovina ne smiju biti tajni.

U obrazloženju su kazali da se radi o mirovinama koje se financiraju iz proračuna te da iznosi moraju biti dostupni javnosti.

Hrvatski predsjednici su od Tuđmana do danas na ovaj način umirovili ukupno 602 osobe.

  • Tuđman – 495 osoba
  • Mesić – 85 osoba
  • Josipović – 2 osobe
  • Vlatko Pavletić (prijelazni) – 18 osoba
  • Zlatko Tomčić (prijelazni) – 2 osobe
Predsjednica dijelila povlaštene mirovine: Ne želi reći kolike su i tko su sretni dobitnici
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap