Pravobraniteljica: “Testiranje mora biti besplatno za siromašne građane”

Jasmina Grgurić
12. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Imaju li siromašni građani pravo ući u tijela državnih i javnih službi? Pučka pravobraniteljica smatra da testiranje za njih treba biti besplatno, kao i za one koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga. Takvu je preporuku uputila Stožeru i Vladi.

pučka pravobraniteljica tena

Foto: Tena Šimonović Einwalter | Youtube screenshot

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter obratila se Vladi Republike Hrvatske i Stožeru civilne zaštite preporukama koje se odnose na širenje uporabe COVID potvrda na čitavi državni i javni sektor.

Građani se cijepe, ali na covid potvrde moraju čekati

Kako je najava ove mjere povećala interes građana za cijepljenjem, potrebno je na njega i brže i bolje odgovoriti, s obzirom da svjedočimo velikim redovima čekanja. No, ti građani neće moći dobiti COVID potvrdu odmah nakon primanja cjepiva pa će se u narednom razdoblju trebati testirati.

Zato je, smatra, potrebno osigurati široko dostupnu mogućnost cijepljenja te osobito testiranja građana, kao i pojasniti građanima na koji način mogu ostvariti svoja prava pred tijelima javne vlasti dok ne ostvare uvjete za dobivanje potvrda.

Besplatno testiranje za najsiromašnije

Pravobraniteljica traži pravedniji novi Zakon o socijalnoj skrbi koji će štititi starije i siromašne!

Upozorila je i kako, minimalno u prijelaznom periodu, mora biti osigurano besplatno testiranje za najsiromašnije građane, kao i za one koji zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu primiti cjepivo, jer posljedica ove Odluke ne smije biti da najranjiviji ne mogu ostvariti nužne usluge zato što nemaju sredstava za testiranje, što može dovesti do diskriminacije i povrede njihovih prava.

Pravobraniteljica je i ovoga puta podsjetila kako je nužno voditi računa o razmjernosti ograničenja prava građana s ciljem koji se time želi postići. U slučaju najavljene mjere, to je sprečavanje daljnjeg rasta oboljelih i umrlih, kao i sprečavanje preopterećenosti zdravstvenog sustava, u kojem je sve veći broj oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb.

Pravobraniteljica: “Testiranje mora biti besplatno za siromašne građane”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap