Pravobraniteljica pripremila poseban dokument o diskriminaciji tijekom pandemije

Josip Mihaljević
29. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter izvijestila je kako će izvješće o stanju ljudskih prava dostaviti Saboru na raspravu. Kaže kako su građanima bila ugrožena prava na zdravstvenu zaštitu ,na rad, na javno okupljanje i slobodu kretanja, a kao posebno izloženu skupinu uzela je i starije osobe.

pučka pravobraniteljica tena

Foto: Tena Šimonović Einwalter | Youtube screenshot

Saborski klub Socijaldemokrata organizirao je okrugli stol na temu “Koje smo lekcije naučili u pitanju ljudskih prava tijekom covid krize u Hrvatskoj” na kojemu se moglo čuti da je tijekom pandemije došlo do erozije ljudskih prava.

Pridružila im se i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter koja je za Sabor pripremila posebno izvješće o stanju ljudskih prava.

“Ovo posebno izvješće o stanju ljudskih prava tijekom covid-krize u Hrvatskoj, koju ćemo podnijeti Saboru, daje uvodni prikaz stanja, a potom izdvaja pojedina ljudska prava koja su bila posebno ugrožena tijekom pandemije”, poručila je Einwalter.

Kako se može saznati, riječ je o pravu na zdravstvenu zaštitu, pravu na rad te pravu na javno okupljanje i slobodu kretanja. Starije osobe, kao i mladi, izdvojeni su kao posebice izložene skupine diskriminaciji.

Einwalter je naglasila kako cilj izvješća nije kritika nego povod za analizu i bolju pripremu kod neke buduće ugroze.

Bivši SDP-ovac: Vladajući su uzeli bazuku i ispalili je u ljudska prava

Nema sumnje, stariji građani najveće su žrtve diskriminacije u pandemiji!

Domagoj Hajduković iz kluba Socijaldemokrata kazao je kako su vladajući uzeli bazuku i ispalili je u ljudska prava i dostignute standarde.

“Moramo izvući lekcije iz ove krize da nas neke nove ugroze ne uhvate nespremnima. Moramo riješiti zakonodavni okvir, protokole, nedorečenosti kako bismo izbjegli poteškoće i zbunjenost građana, što je posebno došlo do izražaja kod Zakona o radu i reguliranju rada od kuće”, kazao je Hajduković.

Ivana Posavec Krivec iz Socijaldemokrata za kraj je donijela novosti o osnivanju stranke. Socijaldemokrati su trenutačno s 18 članova najveći oporbeni klub u Saboru te izvan parlamenta funkcioniraju kao udruga. Ovoga ljeta će se registrirati kao politička stranka, a predsjednik bi im trebao biti bivši ministar rada Davorko Vidović.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap