Poznato kome mirovinci prodaju veće količine dionica Podravke: “Imamo višak kapitala, odlučili smo uložiti”

Josip Mihaljević
23. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Promet na Zagrebačkoj burzi je usporio u zadnja dva dana, a napokon se saznalo tko se nalazi s druge strane prodaje Podravkinih dionica. Jedan od četiri mirovinska fonda (Erste plavi) prodao je relativno velik broj dionica Mesnoj industriji Braći Pivac.

podravka

Foto: Youtube screenshot

Prema ranije objavljenim podacima, četiri obvezna mirovinska fonda imaju udjel od preko 50 posto u koprivničkom gigantu Podravka. Jedan od njih, Erste plavi, proteklih je dana prodao relativno velik udio dionica, a lider.media otkriva da je kupac Mesna industrija Braća Pivac.

Budući da je u komentarima vijest o prodaji dionica Podravke među našim čitateljima izazvala poprilično žestoke reakcije, a neki su protumačili da se prodaje čitava kompanija – budite bez brige. Dionicama Podravke mogu trgovati i privatne osobe, ali i tvrtke. Mirovinski fond Erste plavi je na dan 31. ožujka 2020. godine imao udjel od 10,2 posto u kompaniji iliti 724.941 dionicu. Zadnjih dana su od tog broja prodali tek manju količinu, a mirovinski fondovi i dalje imaju najveći udio u vlasničkoj strukturi. Tako su iz mirovinskog fonda Erste plavi poručili da su im je udjel u kompaniji nakon prodaje ispod 10 posto, što je i dalje značajno.

Vratimo se sada na kupca:

podravka
Jedan od četiri mirovinska fonda danima prodaje velike količine dionica Podravke

“Kako su se na tržištu pojavile određene količine dionica Podravke, a u ovom trenutku imamo višak kapitala, donijeli smo poslovnu ulagačku odluku o isplativosti njihove kupnje na trenutnoj cjenovnoj razini. Podravka je respektabilna kompanija s dugom tradicijom i prepoznatljivim proizvodima, stoga ovo ulaganje smatramo dobrom poslovnom prilikom”, izjavio je za Lider Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

MI Braća Pivac je posljednjih dana na burzi kupila više od 150 tisuća dionica Podravke u vrijednosti od 90 milijuna kuna i sada su postali jedan od 10 najvećih vlasnika Podravke.

Trgovanje dionicama Podravke usporilo je jučer i danas, otkrivaju podaci Zagrebačke burze:

podravka

Foto: Cijena dionice Podravke održava se na oko 600 kuna

 

Poznato kome mirovinci prodaju veće količine dionica Podravke: “Imamo višak kapitala, odlučili smo uložiti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap