Jedan od četiri mirovinska fonda danima prodaje velike količine dionica Podravke

Josip Mihaljević
22. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Dionica Podravke posljednjih je dana u apsolutnim iznosima najtrgovanija na Zagrebačkoj burzi. Sva četiri mirovinska fonda u Podravci imaju velik udio (zajedno preko 50 posto), a jedanod njih,  Erste plavi obvezni mirovinski fond, ovih dana prodaje velike iznose.

podravka

Foto: Youtube screenshot

U zadnja četiri dana kombinirani promet dionicama Podravke iznosio je gotovo 45 milijuna kuna, piše danica.hr. Inače skromniji promet na Zagrebačkoj burzi snažno je porastao u četiri dana prodaje dionica Podravke koja u ukupnom prometu bilježi udio od gotovo 90 posto.

Sva četiri mirovinska fonda imaju značajan udio u poznatoj koprivničkoj kompaniji(ukupno preko 50 posto) i u prošlosti se suradnja mirovinaca oko Podravke isticala kao primjer dobre suradnje mirovinaca.

No, obvezni mirovinski fond Erste plavi zadnja četiri dana je krenuo u veliku prodaju, što možda i nije čudno jer je cijena dionice u zadnjih godinu i pol dana narasla s tristotinjak na 600 kuna. Erste je u zadnja četiri dana prodao tridesetak tisuća dionica, ali to nije utjecalo na cijenu i ne zna se tko je kupac. Cijena po dionici se zadnjih dana održava na 600 kuna.

Erste plavi je izvijestio da je s ovom prodajom pao ispod praga od 10 posto vlasničkog udjela u kompaniji (u ožujku su imali 10,2 posto). Od mirovinskih fondova najveći udio u Podravci drži PBZ Croatia Osiguranje obvezni mirovinski fond, slijede AZ mirovinski fond, Erste plavi i na koncu Raiffeisen obvezni mirovinski fond.

Jedan od četiri mirovinska fonda danima prodaje velike količine dionica Podravke
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap