Poznati meteorolog otkrio kakvo nas ljeto čeka: Mogući su i ekstremi

Ana Kanazir
2. travnja 2024.
Novosti
A- A+

U ožujku su temperature zraka bile nešto više od prosječnih, za dva do pet stupnjeva iznad prosjeka, a poznato je kakve nas temperature i prognoze tek očekuju. Tako je meteorolog Zoran Vakula otkrio kako će srednja temperatura zraka sljedeća dva kvartala biti barem malo viša od prosječne. Jednako tako, postoji mogućnost pojave ekstrema na ljeto.

Sunce između oblaka

Visoke temperature | Foto: Unsplash

Prognoza nas ne prestaje iznenađivati iz dana u dan, tako smo u ožujku imali snijeg, ali i vrlo visoke temperature. Na ljeto nas očekuje nešto viša srednja temperatura zraka, a mogući su i ekstremi. Ljetna prognoza će tako neke oduševiti, dok neki i neće biti previše sretni.

Meteoropatija | Pexels
HZJZ: "Meteoropatija utječe na osobe bilo koje životne dobi, a ponajviše na starije"

Vrijeme je vrlo promjenjivo, a to se najbolje vidi u posljednjih nekoliko tjedana. Tako je u ožujku u Zagrebu pao snijeg, dok je recimo, na 1. April vrijeme bilo skoro pa ljetno. Po srednjoj temperaturi zraka prva tri mjeseca ova je godina posvuda 1. ili 2. u nizu najtoplijih, uz odstupanje od prosječne tromjesečne temperature zraka uglavnom za tri do četiri stupnja, kako je objasnio Vakula za vrijeme-i-promet.hrt.hr.

Jednako tako, otkrio je kako će, ako se ostvare trenutačno najvjerojatnije prognoze, srednja temperatura zraka i sljedeća dva kvartala biti barem malo viša od one prosječne. Ipak, ne treba začuditi ako ponegdje opet bude i ekstrema. Najveće su šanse za izraženiju iznadprosječnost u travnju, a pri kraju ovog tjedna nas ponovno čeka zatopljenje.

Iako izgleda da ćemo imati dugo, toplo ljeto, sve se još stigne promijeniti, kako napominje Vakula. Točnije, novi dugoročni izračuni to odstupanje travnja i sljedećih mjeseci još mogu promijeniti. Osim toga, prognoze količine oborine su još manje pouzdane, ali bi se moglo vjerovati u trenutačno povećanoj vjerojatnosti za manjak oborine u trećem kvartalu i pokušati se pripremiti za sušnije ljeto. Ipak, najbolje je pratiti svaki dan prognozu ili pratiti one tjedne, a ne treba zanemariti ni upozorenja, navodi vrijeme-i-promet.hrt.hr.

Treba naglasiti i kako promjene temperature i nepovoljna vremenska prognoza utječe i na osobe koje su meteoropati. Oni mogu osjetiti razne tegobe i simptome, a više o tome možete pročitati u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap