Poznat je datum raspuštanja Sabora, a znaju se i mogući datumi izbora

Ana Kanazir
8. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Na današnjoj 290. sjednici Vlade premijer Andrej Plenković je najavio datum raspuštanja Sabora. Sabor će se tako raspustiti u četvrtak, 14. ožujka, a prije raspuštanja će donijeti novi paket mjera koje se tiču struje i plina. Poznato je i kako je najranija nedjelja za parlamentarne izbore 14. travnja, dok će o konačnom datumu odlučiti predsjednik Zoran Milanović. On je rekao kako će nakon što se raspusti Sabor u najkraćem roku obavijestiti javnost o datumu.

premijer Plenković na sjednici Vlade

Andrej Plenković | Foto: Screenshot Youtube

Iako još nisu riješena bitna pitanja koja se tiču umirovljenika poput dodatnog staža za majke, trajnog dodatka na mirovine i nove formule usklađivanja, o čemu smo opširnije pisali ovdje, Sabor se raspušta već idućeg tjedna. To ne znači da ove odluke neće biti donesene, samo će možda doći u zadnji čas.

premijer Andrej Plenković i euri u pozadini
Umirovljenici, stiže uskrsnica od Vlade: Plenković najavio još jedan dodatak

Prvotno se predviđalo da će se Sabor raspustiti 22. ožujka, a sada je poznat stvarni datum raspuštanja. Tako je na današnjoj sjednici Vlade premijer Plenković otkrio kako će raspuštanje Sabora biti još ranije, odnosno 14. ožujka.

Poznato je i kako će se izbori za 11. saborski saziv održati prije izbora za Europski parlament. Odluku o raspisivanju izbora donosi predsjednik Republike, a od dana stupanja na snagu odluke do dana izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana. Najranija nedjelja za izbore 14. travnja, dok je posljednji datum 12. svibnja. Milanović je otkrio kako će javnost obavijestiti o datumu u najkraćem roku nakon što se raspusti Sabor.

Neke mjere još nisu donesene pa preostaje još idući tjedan za njih, ali poznato je kako bi u četvrtak trebalo biti govora o novim mjerama potpore umirovljenicima, odnosno kako će dobiti dodatak nalik božićnici, o čemu možete pročitati ovdje. Jednako tako, danas je premijer najavio i kako će se u četvrtak raspravljati o novom paketu mjera koji se tiču cijena struje i plina. Kako je rekao, omogućit će se mirno ljeto i vrijeme za formiranje nove većine i Vlade.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap