Pozivi za cijepljenje stigli mlađim i zdravijim građanima, dok stariji i dalje čekaju!

Jasmina Grgurić
15. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Pozive za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu počele su od nedjelje dobivati mlađe i zdravije osobe. Radi se o popunjavanju mjesta za cijepljenje AstraZenecom koju su odbili građani stariji od 65 godina i oni s komborbiditetima. Međutim, i u tom slučaju cjepivo je najprije trebalo ponuditi starijima i bolesnijima. Iz Ministarstva su objasnili zašto je do toga došlo.

Kako je moguće da su na cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu pozvani mladi i zdravi 30-godišnjaci, ali ne i oni stariji od 65 s raznim bolestima? Riječ je o popunjavanju mjesta koji su odbili stariji i bolesniji jer ne žele AstraZenecu. No, među njima su i oni stariji koji se žele cijepiti, ali još uvijek ih nitko ne zove, iako su prioritet.

Stariji i bolesni, dakle, imaju prednost, bez obzira na vrijeme prijave na platformi cijepise.zdravlje.hr. Pozivi mlađima i zdravima upućuju se u slučaju ako odustanu oni iz prioritetnih skupina. Za to je zadužen algoritam koji zamjenske kandidate traži s obzirom na dob i zdravstveno stanje. No, tehnički problemi na ovoj platformi navodni su krivac što to nije bilo tako.

“Zbog tehničke pogreške prilikom automatske obrade datoteke samo za utorak, i to samo za preostale termine, nisu se popunili termini prema potvrđenom algoritmu”,  kažu u Ministarstvu zdravstva za Jutarnji list te ističu kako užurbano rade na otklanjanju pogreške.

Također, stariji i bolesni imaju prednost neovisno o tomu jesu li se prijavili preko obiteljskih liječnika ili platforme. Ona pak primarno selektira po dobi, no tu je došlo do problema. Također, dio mailova za prijavu završio im je u pretincu s poštom za promociju.

Vili Beroš stožer
Beroš predstavio novi sustav prijave za cijepljenje, za prijavu vam trebaju dva podatka

“Od prošlog tjedna je na platformu isporučena mogućnost sinkronizacije lista zainteresiranih od strane obiteljskih liječnika sa središnjim sustavom registriranih cijepise.zdravlje.hr. Neovisno o tome što su same liste sinkronizirane, i dalje je omogućeno da u situaciji prioritetne potrebe za cijepljenjem obiteljski liječnici mogu dodijeliti termin rizičnom pacijentu”, kažu iz Ministarstva.

Pozivi za cijepljenje stigli mlađim i zdravijim građanima, dok stariji i dalje čekaju!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap